Пропускане към основното съдържание

Институциите се скараха заради потопа във Варна

Портних обвини управляващите, че не са адекватни при справянето с природното бедствие.
Излелият се над Варна потоп стана причина МВР шефът Цветелин Йовчев и кметът на Варна Иван Портних "да се хванат задочно за гушите" в ефира на БНТ.

Портних обвини управляващите, че не са адекватни при справянето с природното бедствие.
Най-вероятно жертвите ще бъдат повече, отбеляза кметът на Варна. Той определи ситуацията като трагедия. В момента кметът се намира на ул. „Горна студена" в квартала, където улицата и къщите са залети , колите са качени една върху друга. Портних посочи, че два трафопоста са отнесени и не е ясно кога ще бъде възстановено захранването.

Кметът на Варна посочи, че където той се намира има само един джип от Гражданска защита.

Всички сили и средства на полицията и пожарната са съсредоточени в бедстващия квартал. Към морската ни столица са изпратени екипи от Бургас и Шабла, уточни вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той отбеляза, че властите призовават жителите да се евакуират във високите зони или да се качат на най-високите етажи на къщите си.

В момента се изпълняват набелязаните мерки при природно бедствие. Ако кметът е викал от прозореца на кметството, не мога да коментирам, посочи вътрешният министър. Той посочи, че има процедура за това. Сигналът за природното бедствие е постъпил в 18 часа на тел. 112 и всички екипи на полицията, пожарната и Гражданска защита са били мобилизирани, посочи Цветлин Йовчев.

Той кръстоса шпага с градоначалника, който обвини държавата за липса на реакция. Йовчев контрира, че докато някои дават интервюта, държавата действа и обвиненията в такъв момент приличат на мародерство.

Президентът Росен Плевнелиев поддържа постоянен контакт с министър Цветлин Йовчев и кмета на Варна Иван Портних във връзка с наводнението в града.

Ще предприемем много бързи действия, така че ако има нов валеж, да има откъде да се оттича водата, обеща транспортният министър Данаил Папазов.

Поднасям своите съболезнования на семействата и близките на загиналите при бедствието във варненския квартал "Аспарухово". Това напиша порфила си във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В същото време искам да заявя, че е недопустимо държавен чиновник да се оправдава с липсата на комуникации. Напомням на Орешарски, че в МВР има главен оперативен дежурен, който може да се свърже по всяко време на денонощието с всеки представител на институция, а ако не може - разполага с възможността незабавно да изпрати патрул от съответната регионална дирекция, за да открие и осъществи връзка с определения човек.

Община Варна напомня на гражданите, че могат да се обръщат за помощ и съдействие към оперативния дежурен при община Варна на тел.

052-820-112, 052-820-204 и 052-820-016

Източник news.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.