Пропускане към основното съдържание

При 35 л/кв. м: 140 млн. литра на час са минавали през Аспарухово

При 35 л/кв. м: 140 млн. литра на час са минавали през Аспарухово
При валежи от 35 литра на кв. м, през дерето в "Аспарухово" за 1 час преминават около 140 млн. литра вода. Това коментира експертът по свлачища и укрепване на територии в община Варна Олег Колев, цитиран от общинската администрация.


Водосборната територия на т.нар. западен отводнителен канал - дерето, по който преминава ул. "Горна студена" в "Аспарухово", е около 4,5 кв. км. За 1 час, при констатирани валежи от 35 литра на кв. м, през цялата територия преминават около 140 млн. литра вода, които не могат да бъдат поети от канала, обясни Олег Колев.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология през последните 24 часа във Варна валежите са достигнали 74 л/кв. м.

Според Колев огромното концентрирано количество атмосферни води, краткият интервал на отичане и нарушената водопроводимост на дерето са предпоставки за образуване на високи заливни вълни.

Природното бедствие може да провокира и други прояви на негативни геодинамични процеси - срутища, свличания и др., предупреди експертът.

Междувременно продължава разчистването на бедстващия район "Аспарухово", който бе наводнен след вчерашния пороен дъжд, съобщиха от общината. Включили са се аварийни групи, фирми и десетки доброволци.

Помощ оказват и 50 лишени от свобода с леки присъди. Фирмите разполагат с по два багера и два камиона.

До 10.00 часа повече от 30 доброволци се бяха организирали във фейсбук и потърсиха община Варна за осигуряване на работа в бедстващия район.

Автобуси на общинската фирма "Градски транспорт" превози хората от центъра до "Аспарухово". От ВСУ "Черноризец Храбър" работят доброволно 20 души, 18 младежи от СУПЦ "Анастасия Д-р Железкова" и момчета от Националното сдружение на сираците също се включиха в помощ на пострадалите.

От фирма осигуряват пакети със суха храна, които ще бъдат раздавани в пунктове в центъра, в кметството и на ул. "Розова долина"; храни, напитки, облекло и ботуши дарява търговска верига. Частна детска градина и училище предлагат безплатно превозване на до 50 деца, изхранване и гледане.

Център "Майка и бебе" не е наводнен, осигурена е храна за пребиваващите. Пунктът от кухнята "Вяра, надежда, любов" работи и хората ще получат храната си. Поликлиниката е с наводнен подземен етаж, достъпът до онкоболницата е затруднен, но в здравното заведение има ток.

Електрозахранването на района ще бъде възстановявано постепенно.

В районното кметство на "Аспарухово" е сформиран кризисен център, където всеки може да потърси помощ или информация как да помогне. Екипите и доброволците в "Аспарухово" имат нужда от гумени ботуши, съобщиха от районната администрация.

Директорът на ВиК – Варна опроверга информацията, че резервоарът на дружеството, който е над бедстващия район, се е скъсал и е предизвикал наводнението. В района работят 15 екипа и 5 канални машини, които са оборудвани с помпи за отводняване на обществени сгради и частни имоти, багери и камиони за изнасяне на отпадъците, съобщи още той.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.