Пропускане към основното съдържание

Референдум с евровота нямало да има; Как съдът може да отвърже корупцията в КАТ; Безработицата расте, заетостта - също

Преглед на печата 

Преглед на печата
Преглед на печата
Референдум с евровота няма да има", обявява в интервю за "Монитор" Четин Казак, председател на комисията по правни въпроси в НС. Чисто технологично няма време, обяснява Казак. До изборите има близо два месеца, а референдумът за изборните правила буквално е доникъде.


В Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление има определени срокове, които са независими от тези по Изборния кодекс. Провеждането на референдум категорично не може да стане заедно с европейските избори, по-скоро през лятото или началото на есента. Първо обаче трябва да се види дали подписката е легитимна. В закона има и изричното условие, че въпросите не може да бъдат недопустими.

Не е реалистично да мислим, че това правителство, което се крепи на компромисно парламентарно мнозинство, може да налага дългосрочни стратегии за развитие на страната, коментира в "Труд" политологът Димитър Аврамов. БСП и ДПС в момента могат да балансират в икономиката, но не могат да налагат дългосрочни стратегии в сектори от икономиката, които са управлявани лошо вече две десетилетия. Те имат нужда от реформи, което означава да съкращаваш хора, да намериш пари, да намериш инвеститори. А за това се иска стабилно парламентарно мнозинство и силна политическа воля.

"Не искам да обвинявам лидерите на мнозинството - Пламен Орешарски, Сергей Станишев и Лютви Местан, в липса на политически капацитет, защото няма да е вярно. Те са добре подготвени, но не се вижда стратегическа визия, която може да постави България на правилен коловоз", смята Аврамов.

"Три реформи, от които се нуждае Реформаторският блок", коментира "Дневник". Първо, Реформаторският блок (РБ) трябва да спре да употребява думата дясно. Всички знаят, че "дясно" в България не означава нищо. Очакванията към РБ не са да бъде десен или ляв, а да бъде почтен, отговорен и прозрачен. Второ, РБ трябва каже какво ще прави и каква позиция има по отношение на няколко важни неща. Той беше последната по-значителна политическа група, която излезе с позиция за Украйна и изпусна възможността да поведе националния дебат. Не е ясно какво точно РБ мисли за атомната енергетика, за възобновяемата енергия и за "Южен поток".

Няма политическа позиция за енергетиката, а това означава за зависимостта от Русия. РБ няма ясна позиция за образованието и за здравеопазването. Трето, не може нещо, което се нарича Реформаторски блок, до такава степен да не включва във видимите си позиции жени. Не става въпрос за политическа коректност, а за представителност. България е страната в ЕС с най-голям дял жени с висше образование.

"Неравният път към единство на десницата", коментира в "Преса" политологът Борис Попиванов. Той посочва, че имайки предвид състоянието на българските партии и профила на най-голямата дясна сред тях, едно обединение няма как да отрази равноправно партньорство в името на каузи и ценности. Ще отрази надмощието на по-силния.

В такова обединение на практика би останал само Бойко Борисов, а другите ще се размият и ще потънат в сянката му. По-малките десни ще загубят и без това не прекомерната си политическа тежест. Те го съзнават и едва ли са съгласни. Те смятат, че за тях е по-добре да бъдат самостоятелни формации, които преговарят с Борисов, репликират го, излизат с нови инициативи встрани от неговите. Необходимо ли е изобщо обединение на всички десни в България, е тема, по която може да се спори. Но може би също толкова належащ въпрос е българските десни да се разберат какво е дясно, чии интереси реално изразява и кой има право да го представлява политически.

"Как съдът може да отвърже корупцията в КАТ", коментира "Сега". Върховният административен съд с тълкувателно решение обяви, че КАТ няма да може да използва снимки от мобилни камери, за да глобява нарушителите по пътищата. След решението на съда най-щастливи ще са пътните полицаи и основно тези, които спират и взимат подкупи. Защото вариантът за МВР сега е, че след като не може да използва мобилните камери, то ще трябва да изкара повече състав на пътя. А е всеизвестен факт, че в държавите с най-малко нарушения на пътя има най-малко полицаи, а там, където има най-много нарушения и жертви, тази зависимост е обратна - има нелогично много униформени. За сметка на по-малко камери.

Много скромен, но все пак ръст на пазара на труда за първи път от 2008 г. насам, съобщава "Капитал Daily". Това показват данните на Националния статистически институт за 2013 г. Въпреки че безработицата се е увеличила до 12,9% - или с 0,6 процентни пункта спрямо предходната година, статистиката отчита леко раздвижване на пазара на работна сила, и то в положителна посока.

През първата половина на годината заетите нараснаха с 30 хил. души на годишна база. През последните две тримесечия показателят отново тръгна надолу, но в крайна сметка цялата 2013 г. излезе на плюс, макар и твърде скромен - новите работни места са едва 900. В сравнение със загубата на около 200 хил. през 2011 г. обаче това е значително подобрение. Повечето анализатори са на мнение, че и през тази година пазарът на труда ще се подобрява, но почти незабележимо.

В "Труд" Петър Ганев, Институт за пазарна икономика, коментира парадокса на пазара на труда: безработицата расте, заетостта - също. Броят на заетите и безработните не е огледален. Първото отразява броя на хората, които работят. Второто показва тези, които търсят работа, а това далеч не са всички, които не работят. Причината за увеличението на безработните е, че повечено от т.нар. обезкуражени са видели смисъл и са започнали да търсят работа, но все още не са намерили. Засега икономиката не може да отговори на повишеното търсене на работна ръка. Явлението обаче е положително, защото показва, че икономически активните българи се увеличават.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможност