Пропускане към основното съдържание

Публикации

Показват се публикации от март 3, 2013

Плевнелиев вън от национален отбор по политика

В тима първи влизат Борисов и Кунева, казват социолози Президентът Росен Плевнелиев не попада в хипотетичен национален отбор по политика от шестима членове, сочи национално социологическо изследване на Института за модерна политика, проведено в периода 18-26 февруари.

Международен ден на жената

Днес е Осми март. Празникът на жената е свързан с първата масова проява на жени работнички в Ню Йорк на 8 март 1857 г. По предложение на Клара Цеткин, направено на Втората международна конференция на жените социалистки в Копенхаген през 1910 г., се приема всяка година, в една от първите недели на пролетта, да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност. Целта била да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота. Това е време, когато жените нямат избирателни права, работният им ден е 10-12 часа, а заплащането им е по-малко от това на силния пол. За пръв път Международният ден на жената се чества през 1911 г. в Германия, Австрия, Швейцария и Дания, а през 1913 г. - във Франция и Русия. В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник започва да се празнува след 9 септември 1944 г.

Кои са собствениците на ЧЕЗ и Енерго-Про?

Investor.bg публикува всички акционери с дял над 5% Акционерите с дял над 5% в публичните дружества не са тайна. Те се обявяват както в тримесечните им отчети, така и при промяна между публикуването на тези отчети. Investor.bg публикува всички акционери с дял над 5%, както и някои от по-малките по повод повишения интерес в последните дни. Източник на данните са данни от самите дружества към 31 декември 2012 г. Публикуваме и акционерите на ЧЕЗ Разпределение България, видни от протокола от общо събрание на акционерите от 19 декември 2012 г.

Влизането ни в Шенген се отлага за неопределено време

Най-ранният възможен вариант е пролетта на 2014 г. Решението за присъединяване на България и Румъния към Шенген се отлага за неопределено време, след като Съветът на вътрешните министри на държавите от Европейския съюз (ЕС) днес реши, че ще се върне отново към темата преди края на годината, съобщи БНР.

Кой печели и кой губи от протестите; Обедняваме още; Изтрезняване след бунта...

Преглед на печата на 8-и март "Обедняваме още", акцентира "Труд". С 206% е поскъпнал нощният ток от 2000 г. до 5 март 2013 г. Това е два пъти повече от инфлацията за тези 13 г. Дневната тарифа пък се е увеличила със 132,3%, пише на първа страница "24 часа". Българинът свива потреблението си до невиждани в последните години размери. Това сочат последните данни на статистиката. С изтънелите си до крайност доходи българинът пазарува все по-рядко и все по-малко.За януари официалната статистика отчита, че продажбите в страната са намалели с 5,5% в сравнение със същия месец на миналата година.

Кабинетът в оставка даде 3 млн. лева на градове с кметове от ГЕРБ

След като миналата седмица отпусна над 230 млн. лева за все още неодобрени от Брюксел ВиК европроекти, днес правителството в оставка даде 3 млн. лева на общини с кметове от ГЕРБ. Решението беше взето на днешното редовно заседание на Министерския съвет.

Полицията проверява лидера на БСП във Варна за откраднат плакат

Варненската районна прокуратура разпореди на полицията да започне предварителна проверка на председателя на БСП в града Борислав Гуцанов. Причината е откраднатият плакат от грамадата в памет на самозапалилия се Пламен Горанов, която варненци започнаха да издигат от вторник пред общината, съобщи bTV.

Врана се прости с Пламен, Кирил Йорданов подаде оставка, „отстрелват” кандидатите за служебен премиер...

Прощаването на варненци с Пламен Горанов и оставката на кмета Кирил Йорданов са сред водещите теми на всекидневниците.

Кой и защо атакува президента

Когато в края на миналата седмица новинарско-коментарният сайт offnews.bg публикува материал, че на "някои големи медии" са били дадени инструкции да започнат атака по президента Росен Плевнелиев, тази информация нямаше ясни източници и не даваше пълни гаранции, че е достоверна. Още през уикенда обаче медийният натиск над държавния глава стана факт, той продължава и логично е свързан с опитите му да състави служебен кабинет.

Цинизмът на политиците ни от гибелта на Пламен...

Преглед на печата на 6 март "Политиците цинично се възползваха от гибелта на Пламен Горанов", коментира "Сега". Българските управници са толкова цинични, че могат да почетат публично паметта на човека, запалил се в знак на протест срещу тях, но да не изпълнят последната му воля. Правителството обяви национален траур за младежа, станал символ на протестите, но кметът и общинските съветници във Варна упорито отказват да подадат оставка.

Трима вицепремиери вижда Плевнелиев в служебния кабинет

Един ще е социалният министър, друг ще отговаря за еврофондовете Ще има промени в правителството от гледна точка на неговата структура, обяви президентът Росен Плевнелиев, след като ДПС върна мандата за съставяне на кабинет и стана ясно, че държавният глава ще трябва да назначи служебно правителство.

И ДПС върна мандата

Служебно правителство ще бъде назначено най-рано на 13 март ДПС върна мандата за съставяне на правителство, връчен от президента Росен Плевнелиев. След като последователно това направиха лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Сергей Станишев миналата седмица, днес председателят на ДПС Лютви Местан също отказа възможността за съставяне на кабинет в рамките на 41-вото Народно събрание.

Отвлякоха дъщерята на Евелин Банев-Брендо

Шофьорът на детето е прострелян Неизвестни отвлякоха детето на Евелин Банев-Брендо в столичния квартал Бояна, предаде Дарик. Шофьорът на детето е прострелян, откаран е във Военномедицинска академия.

От днес намаляват цената на тока

Ще плащаме средно с около 7% по-малко Токът за бита поевтинява средно с около 7 % от днес. Очаква се така да е поне до 1 юли, когато обичайно цената се променяше. Средното намаление на цените за ЧЕЗ е 7,17%, за ЕВН е 7,28% и за Енерго Про – 6,22%, реши окончателно Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Живите факли на България; Бум на самоубийства в градовете на протеста; Самозапалването е най-отчаяното самоубийство!...

Преглед на печата на 5 март Темата на "Дума" размишлява върху силата на ненасилствените протести в страната ни от миналия месец. "Живите факли на България", е заглавието на материала.

Атаката срещу президента е гнусна!

Политологът Димитър Аврамов разочарован от партийните лидери "Атаката срещу Росен Плевнелиев е най-гнусното нещо, което съм виждал в българската политика в последните десетина години". Това е мнението е на политолога Димитър Аврамов.

Елица и Стунджи отново на "Евровизия" с "Кисмет"

Песента получи най-много от гласовете на зрителите и журито Песента " Кисмет " спечели българската "Евровизия 2013". С нея Елица Тодорова и Стоян Янкулов ще представят страната ни на финала на песенния конкурс "Евровизия" в Малмьо, Швеция.

Обществените съвети са много удобен смокинов лист за властта

Преглед на печата на 4 март 2013 г. "Нашата работа на улицата я свършихме", казва в интервю за "Стандарт" Ангел Славчев, едно от най-нашумелите лица на протестите. 31-годишният бунтар работи като шеф на IT отдел в компютърна фирма. Президентът е единствената институция, с която може да се работи, отбелязва той. Според него в Обществения съвет трябва да влязат финансисти, юристи, експерти в съответните области - образование, здравеопазване и т.н.

България празнува националния празник Трети март

Днес се навършват 135 години от Освобождението на България. Националния празник ще бъде отбелязан с тържествени церемонии в цялата страна. Пред паметника на Незнайния воин в столицата от 11 ч. тържествено ще бъде издигнато националното знаме. Час по-късно пред президентството ще бъде извършена празнична смяна на караула. По същото време в зала "България" ще започне концерт с участието на Гвардейски представителен духов оркестър и Софийската филхармония.

Задържаха заподозрян за убийството в кв."Подуяне"

Мястото се напълни с роми, които искат саморазправа След проведени оперативно-издирвателни действия служители на ГДНП са задържали като заподозрян за извършеното тежко престъпление днес в кв. "Подуяне" 50-годишният П.Е., съобщава МВР.

Служебното правителство ще бъде надпартийно

Нямам конфликт с Борисов, отношенията ни са мъжки, сподели президентът Президентът на България ще си свърши работата в интерес на народа. Това каза президентът Росен Плевнелиев в интервю за Нова телевизия.Той заяви, че в България идеите на гражданите могат да се реализират само чрез институции.