Пропускане към основното съдържание

Преглед на новините от последния час

Преглед на новините от последния час
"Не връщайте сирийци в България - там е лошо!". Това са думи на комисаря по човешките права на Съвета на Европа Нилс Муижниекс от Латвия на пресконференция, цитирани от "Сега". Според него в страната ни бежанците "имат неадекватни условия". В съобщение, изпратено вчера по електронната поща до изданието, неговата служба, базирана в Страсбург, посочи, че "всички европейски страни без Германия, Швеция и Армения не се справят добре с предизвикателствата, произтичащи от най-голямата бежанска криза в Европа от десетилетия".


"Пенсионната възраст пак тръгва нагоре от 2015 г.", съобщава отново същото издание. В работата на социалното министерство и на кабинета през следващата година увеличението на пенсионната възраст ще бъде приоритет. Управляващите са готови да вземат решения, независимо дали ще има консенсус с експертите,
социалните и политическите партньори. Това стана ясно от отчета на социалния министър Хасан Адемов за свършеното през шестте месеца на правителството и основните приоритети за 2014 г.

"В социалното осигуряване е необходимо да постигнем висок процент на съгласие за намиране на механизъм за увеличаване на възрастта и стажа. Но компромисите не могат да бъдат неограничени. Убедени сме, че увеличението на възрастта няма алтернатива при тази тежка демографска ситуация", категоричен бе Адемов, което означава, че управляващите са готови да вземат решения и без консенсус.

Голямото предпразнично пътуване е сред основните теми на "Труд". По 500 автомобила на минута ще напускат столицата днес и утре, съобщава "Труд". Очаква се около 300 000 души да напуснат София. На Централната
автогара в столицата билети за празниците са резервирани още преди седмица. 40 допълнителни автобуса са заявили компаниите, а шанс за купуване на билети в последния момент няма.

"Не е вярно, че сме стигнали политическото дъно. Под това има и друго", твърди анализът на "Сега". Поне едно нещо изглежда сигурно в края на отиващата си 2013-а. Годината не беше скучна. Имаше всичко, което да направи живота в България напрегнат и динамичен, зареден с очаквания и обрати, надежди и разочарования, имаше шумни скандали, тихи политически договорки, площаден гняв и униние. Обликът й може да се побере в няколко ключови думи: протести, оставка, самозапалване, висящо кафе, предсрочни избори, задкулисие, Пеевски, катарзис, олигархия, бежанци.

Осем години след убийството на Шинка Манова разследващите случая са категорични, че висшата митничарка е екзекутирана, за да се овладеят от други хора контрабандните канали на ВИС, които бяха развити от Константин Димитров-Самоковеца, пише "24 часа".

"Шинка Манова бе изключително алчна. Това, че се беше намесила в тези канали, и отчисленията, които се даваха нагоре по йерархията чак до някои политически централи, й коства живота", смятат офицери от МВР, които са разследвали убийството й. Сред папките с документи и докладните записки в офиса на убитата разследващите се натъкват на два черни кожени тефтера с внушителен списък от телефонни номера, които Манова има в GSM-а си. Оказва, се че в контактите на митничарката няма случайни имена. Номерата на депутати, политици, бивши министри, прокурори, полицаи и т.н. фигурирали в тефтерите и телефона на Мамето, помнят разследващи, участвали в огледа. В този списък присъствало и името на вече бившия зам.-председател на парламента и бивш член на ДПС Христо Бисеров, който в момента е разследван за пране на пари.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.