Пропускане към основното съдържание

Станишев: "Гласувайте за когото искате. Само не за ГЕРБ"

Преглед на печата на 22 април

Станишев: "Гласувайте за когото искате. Само не за ГЕРБ"
"Гласувайте за когото искате. Само не за ГЕРБ", е заглавието над интервю в "24 часа" с лидера на БСП Сергей Станишев. По думите на социалиста няма сектор в икономиката, който да не е разсипан и плячкосан от близки на управляващата клика в ГЕРБ. "Ще посоча само един пример - кой позволи инсталираните фотоволтаични електроцентрали да нараснат от 25 мегавата през есента на 2009 г. на 1000 мегавата, при положение че цената на тока е 100 пъти по-висока от тази, произвеждана в Козлодуй? Пак ли Тройната коалиция? Или решенията ги взе Борисов, за да се облагодетелстват близки до него фирми", пита Станишев.


В интервю за "Дума" социологът Живко Георгиев подчертава, че очаквания на хората от предстоящите избори са безкрайно разнообразни. "Българското общество изобщо не е хомогенно. Но 60-65 процента от хората не просто очакват, те искат промяна, и то достатъчно радикална", казва Георгиев. Анализаторът не изключва и поява на ново социално напрежение в обществото. "Имам хипотези, че есента става рисков сезон. Причината е социално-икономическият хаос на огромни групи хора. Служебното правителство не е в състояние да реши тези проблеми, то няма и такава мисия. След 12 май два-три месеца ще се създава ново правителство. Дори то да е най-доброто, което България може да си позволи в момента, едва ли ще е в състояние да реши най-наболелите проблеми. Така че основания за протести ще има и те ще бъдат още по-високи, ако изборите се окажат нелегитимни за голяма част от хората или ако новата управленска формула, която ще конструира тези избори, възпроизвежда статуквото, което предизвика предсрочните избори", пояснява Георгиев.

В отговор на въпрос за "Труд" Даниел Вълчев, член на ръководството на "Движение България на гражданите", апелира: "В общество трябва да се реши фундаментален въпрос - този, който упражнява власт, трябва да носи отговорност. Нашето предложение за намаляване на броя на депутатите не е като на онези, които искат са спестят 100 заплати. България не е опряла до 100 заплати, слава богу. Големият въпрос е, че когато депутатите са по-малко, ще бъдат повече на фокус. Ще се следи лесно кой какво прави. Не може да има човек, който 4 г. не се е изказвал и не е внесъл нито един законопроект. Даваме пример и със зам.-министрите. В България има едни 60-70 души, които упражняват власт, но не носят никаква отговорност. Носи я министърът."

Въпреки милионите, изсипани през последните години за нови компютри и интернет в училищата, България изостава драматично в използването на новите технологии за обучението, коментира под глава "Сега". Най-новото проучване на Европейската комисия в тази област показва, че българските училища почти не разчитат на компютъра и интерактивни дъски в обучението. В България на 15 четвъртокласници се пада един компютър, сочат данните на ЕС за учебната 2011/2012 г. Това е два пъти повече от средното за ЕС ниво - съотношението е 7 деца на един компютър. Последна е Турция, където съотношението е 20 ученици на един компютър. Най-добре по този показател са в Дания, Норвегия и Испания, където на един компютър работят 3 деца.

В интервю на вътрешна страница за изданието управителят на Германо-българската индустриално-търговска камара Митко Василев заявява: "Бизнесът отдавна работи за промяна на образователната система в унисон с изискванията на фирмите, но за съжаление не срещаме отворени врати и не можем да напреднем. От една страна, у нас има безработица, а от друга, когато дойдат немски фирми и започнат да търсят качествени кадри, не могат да ги намерят.

Ножицата между наука и практика е доста голяма. За справяне с този проблем немската система предлага модел на т.нар. дуално професионално обучение. Най-общо казано, този модел дава шанс на младите хора, които не искат веднага да отидат в университет, но искат да изучат професия и занаят. Системата се нарича дуална, защото съчетава теоретичните занимания с практиката в предприятия и заводи. Така, след като премине обучение от 1-2 г., човек винаги може да продължи и да следва, ако реши. Ако ли пък не, той вече е подготвен и обучен за това, с което ще се занимава в дадена фирма. Този модел е много разпространен в Германия и ние трябва да се поучим от него. Това е добра възможност за справяне с младежката безработица, която у нас е между 30-40 процента, докато в Германия е около 15 на сто."

Едва 276 безработни започват бизнес с европари, сочи статистика, отразена от "Сега". 117 са първите одобрени бизнес проекта на безработни от 259 кандидатстващи, подали документи още през юли м.г. Тогава започна първата сесия на схемата "Подкрепа за предприемчивите българи", финансирана с евросредства по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Още 159 са вече одобрените идеи от 318 подадени през втората сесия. Има обаче и хора, които се отказват дори след одобрението, след като се запознаят подробно с ангажиментите си при получаване на парите.

Седем филийки хляб или една баничка, половин пържола, три резана салам или половин кренвирш. За десерт - средно голяма ябълка. Това включва дневното меню на средностатистическия българин според данните на Националния статистически институт запотреблението на домакинствата през последната година. Стряскащата статистика е публикувана на първа страница на "Телеграф".

Енергетиката ще има свое министерство след изборите, анонсира на първа страница "Стандарт". Това ще се случи независимо коя от двете най-мощни партии - ГЕРБ и БСП, спечели вота. За разцепване на мегаведомството на икономиката, енергетиката и туризма са единодушни остриетата на двете политически сили - Делян Добрев и Пламен Орешарски. "Икономическият растеж е основният фактор за увеличаване на благосъстоянието на всеки българин, затова е наложително да има самостоятелно Министерство на икономиката и туризма", категоричен е Добрев в интервю за изданието. "Добре би било енергетиката да се изведе от министерството. Това ще позволи на бъдещия министър да се занимава и с икономиката", посочва в друго интервю за вестника Орешарски. Той е категоричен, че и данък "Лихва" трябва да падне. "Считам, че той не насърчава спестяванията, а това означава и инвестициите", допълва още той. Добрев пък смята, че данъкът е "справедлив от гледна точка на цялостната данъчна доктрина".

Пред "Преса" Добрев продължава да коментира тема за енергетиката. Бившият министър е категоричен, че основите на енергийната независимост са поставени. "В нашия мандат подписахме два много важни договора. Единият е с "Газпром" за доставка на газ без посредници и с 22 процента по-ниска цена. Намалението означава 300 млн. долара спестени разходи за българския бизнес. И вторият договор - а той според мен е и най-важният в сферата на енергетиката през мандата на ГЕРБ. Той е за проучване на блок "Хан Аспарух" в Черно море за залежи на нефт и газ. Вече една година тече проучването и след четири години ще имаме доказателства за наличните количества нефт и газ в дълбоко Черно море, които се очаква да бъдат 100 млрд. кубика. Те ще задоволят вътрешното потребление на страната за 30 години, ще ни направят енергийно независими за 30 години, и то при цена на газа минимум 35 на сто по-ниска от която и да е алтернатива", подчертава още Добрев.

"Номерът със свръх печалбата в енергетиката няма да мине", категорично заявява пред "24 часа" ресорният министър Асен Василев. "Не е ясно дали има достатъчно резерви в системата за намаление на цената на електроенергията. Затова правим анализи и сме поискали от ЕК и от Световната банка не само да погледнат нашата система, но и да ни дадат световните практики какви са.

Това, което анализите започват да показват, е, че имаме силни изкривявания и структурно зададени високи цени за някои играчи", посочва Василев. Според министъра ситуацията изисква или да се преструкурира системата, или да се вдигнат цените на електроенергията. "Най-лесно е да се вдигнат цените и да се дадат помощи за бедните. Това е лесният и грешен отговор. Защото оставя системата в порочна взаимозависимост и рано или късно тя ще експлодира", уточнява Василев. Над 2,5 млн. лв. е глътнал парламентът, откакто не работи, т.е. от 13 март. Това показва справка на "Телеграф" в системата СЕБРА, която всекидневно отчита финансовите траншове на държавните институции, за периода 13 март - 18 април. В сумата влизат разходите за издръжка - ток, вода, отопление и др.

Над 23.5 млн. лв. са влезли в бюджета от продажба на дипломатически имоти в чужбина през последните четири години, информира "Сега". Става въпрос за сделки с бивши български задгранични представителства, които зачестиха особено по времето на министър Николай Младенов. През неговия мандат са били продадени 14 имота. Сградите и терените са се намирали в Германия, Мексико, Дания и Чили.

Нов скандал "Ало, Ваньо" тресе държавата. Шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов бил заплашвал "Лукойл" със саморазправа, извежда под глава "Преса". "Ще ви гоня до гроб. Както ви давам лицензи, така и мога да ви ги отнема", казал Танов в телефонен разговор с Валентин Златев /шеф на "Лукойл България"/, твърди всекидневникът. Това е кръстоносен поход срещу най-голямата компания в България, заявяват още от нефтения гигант. Скандалът е втори поред с телефонни разговори на Ваньо Танов. Първият се разрази през 2011 г., припомня още "Преса".

Таксиметрови шофьори в София масово возят на цени, по-ниски от реалната сметка, и не пускат брояча, пише на първа страница "Труд". Причината е жестоката конкуренция между шофьорите за намалелите клиенти. Все по-често таксиджиите раздават талони с обещание за 10 процента отстъпка при следващи курс.

ЖП билетите няма да поскъпват, уверява в интервю за "Труд" изпълнителният директор на БДЖ Чавдар Трендафилов. Анализът на приходите в компанията обаче не е добър. "Само за първите два месеца на годината е натрупана загуба от 11 милиона лева. Продължаваме борбата срещу безбилетните пътувания в крайградските влакове. Търсим резерви за по-висока събираемост на приходите", посочва още Трендафилов.

Повече жилищна площ ще имат панелките, след като балконите се присъединят към кухните. Това е една от възможностите за обновяване, предвидена в типовете проекти за 64 вида панелни секции в София, изготвени по искане на Столична община, съобщавана първа страница "24 часа". Проектите предвиждат пълно освежаване на блоковете. С тях ще се узаконят и преустройствата на домовете, които вече са с остъклени тераси. Проектите ще се дават безплатно на собствениците, решили да обновят сградите.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.