Пропускане към основното съдържание

Публикации

Показват се публикации от декември 2, 2012

Прогноза за времето

Студ и сняг идват у нас от утре. Оранжев код за обилен снеговалеж и поледици е обявен за неделя за четири области в страната - Благоевград, Пазарджик, Смолян и Кърджали. За други шест области в Западна и Северозападна България е обявен код "жълто", за обилен снеговалеж. Това са областите - Видин, София град, София област, Перник, Кюстендил, Монтана.

ГЕРБ е виновна за трусовете в СДС, счита Костов

Трусовете в СДС може да са предизвикани от вън, от намесата на ГЕРБ, на Борисов и Цветанов. Това е взрив, насочен вътре в самото СДС. И това, което се случва там се отнася по-скоро до съдбата на СДС, каза днес по Нова телевизия лидерът на ДСБ Иван Костов.

ГЕРБ искат да разпилеят протестния вот!

ГЕРБ искат да разпилеят протестния вот, за да продължи същото. Това каза председателят на БСП Сергей Станишев на днешното заседание на Националния съвет на партията.

32 години от смъртта на Джон Ленън

Един от най-великите музиканти на модерната музика, записал някои от най-култовите й произведения и дал тласък на цялостното развитие на музикалната сцена в днешно време – Джон Ленън, си отиде преди 32 години в Ню Йорк.

Мая Манолова: Действителността в България - живот на вересия

Живот на вересия, това е действителността днес в България. Това заяви червената депутатка Мая Манолова, която влезе в спор с премиера Бойко Борисов за политиката по доходите на правителството по време на петъчния парламентарен контрол.

230 000 студенти празнуват 8 декември

Студентският празник - 8 декември , за първи път се отбелязва у нас през 1903 г., като празник на единствения тогава в Княжество България университет - Висшето училище, след решение на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г.

Печатните новини за деня

Изборът за конституционен съдия ще се отложи за след Нова година заради двата сигнала срещу единствения кандидат Галя Гугушева, съобщава "Труд".

За шест месеца Борисов надмина предишните по усвояване на евросредства

Бившият икономически министър Трайчо Трайков се нареди до "предишните“ с липсата на сериозни резултати в усвояването на евросредства по Оперативна програма „Конкурентоспособност“.

Заплашиха с бомба съдебните палати във Варна

Сигнал за бомба е подаден в двете съдебни палати във Варна - на площад „Тракия и на площад „Независимост”, съобщиха от МВР.

Френски учени откриха нов лек срещу тежки форми на грип

Екип от френски учени откри молекула, която може да лекува тежките форми на грипа, като въздейства върху имунната система на организма, а не върху вируса, съобщи вестник Figaro. Това може да доведе до нов тип лекарства, много по-ефикасни от сега съществуващите.

В руския град Анапа стартира днес "Южен поток"

Днес в руския град Анапа официално стартира строежа на газопровода "Южен поток". Символичното заваряване на първия сегмент от тръбата ще бъде направено в присъствието на руския президент Владимир Путин, съобщи агенция РБК.

Искането на магистратите за бонуси е гнусно, но трябва да им ги дам, обяви министър Дянков

Гнусно е това, което става, така министърът на финансите Симеон Дянков коментира искането на магистратите за коледни бонуси . Според него е нелогично допълнителни пари да се дават на работещите в сектор, който е най-нереформиран и критикуван.

Петър Ангелов призна за убийството на Женя от Варна

21-годишният Петър Ангелов, обвинен в убийството на връстничката си Женя Тодорова от Варна, е поискал съкратено съдебно следствие, обяви днес говорителят на окръжната прокуратура в морската столица Радослав Лазаров.

Как да спестим пари при Коледното пазаруване?

Коледна трапеза, подаръци, украса, още подаръци, картички... Ден година изхарчва, но какво да се прави – традиция е!

Пресата днес

След проваления избор на Венета Марковска за съдия в Конституционния съд "филмът" е напът да се повтори и при номинираната от СДС и подкрепена от ГЕРБ Галя Гугушева, която в момента е зам.-началник на апелативната спецпрокуратура. В правната комисия в парламента, където Гугушева трябва да бъде изслушана следващата сряда, е постъпил сигнал за съмнения за пране на пари от фирми, свързани със семейството й.

Бебета в парламента: За мен бюджет няма, да му мисли мама!

Майки с малки деца се събраха на протест пред Народното събрание заради замразяването на обезщетението за отглеждане на малко дете и размера на детските надбавки през следващата година.

Уловките на търговците за които да внимаваме при коледното пазаруване

Еуфорията около пазаруването за предстоящите празници и увеличеният брой сделки, който се очаква, предполагат и по-голям дял на измамени или неудовлетворени от покупките и търговците клиенти.

Специалистите: ГМО фуражи = ГМО месо, млечни продукти и захарни изделия

Българите ядат пържоли, сирене и яйца с ГМО, без дори да подозират за това, твърдят специалистите. Животните, които се отглеждат у нас, се хранят с фуражи, съдържащи генномодифицирани култури. Почти всички ядат соев шрот, а по-голямата част от него е произведена в Америка, Бразилия и Аржентина. Там се гледат основно генномодифицирани култури, казва Ангел Вукодинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите, предаде Стандарт нюз.

БАБХ: Прясната риба се познава по хрилете и очите

На 6 декември източноправославните християни  почитат  Свeти Николай Чудотворец . На празника  се приготвя риба с люспи , най-вече шаран, защото  той е слуга на светеца . За Никулден магазините са заредени с  различни видове риба . Най-предпочитан за празника обсче си остава шаранът. Хората могат да разпознаят  дали е пресен по хрилете  - те трябва да са червени, а не тъмни.

Mercer: София е на последно място по качество на живот сред столиците в Европа

София е на последно място от столиците в Европейския съюз по качество на живот, показва  класация на американската консултантска компания Mercer  за 2012 г.

Разчитаме на Европа за коледни надбавки

Европейският съюз (ЕС) трябва да ни плати още 192 млн. евро, а тези пари могат да отидат за коледни надбавки за пенсионерите.

Дянков: Искам да държа финансовата дисциплина докрай

Искам да съм първият финансов министър, който държи докрай финансовата дисциплина, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред журналисти в парламента, където се обсъждаше на второ четене бюджет 2013 до късно вечерта на 5 декември.

Никулден е - днес празнуват моряци, рибари и банкери!

Православната църква почита днес паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, празникът е наричан от народа Никулден.Свети Николай е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и рибарите. На Никулден празнуват също банките и банкерите, припомня БТА.

Печатните новини за деня

Миналото на премиера Борисов привлече вниманието на Европарламента. Директорът на ОЛАФ сочи България като пример за транснационална корупция в Европа, пише "Сега". На семинар "Корупцията в страните - членки на ЕС", организиран от три парламентарни групи - на социалистите, либералите и зелените - една от най-критикуваните държави бе България. За първи път в Брюксел се заговори публично за миналото на българския премиер Бойко Борисов.

Чавдар Янев търси справедливостта с цената на всичко

София. На първи декември в 9 сутринта 53-годишен мъж разпъва малка жълта палатка. Но не в планината. Не и на брега на някое китно езеро. За най-подходящо място той избира едно закътано ъгълче пред сградата на Висшия съдебен съвет. Точно до самия й вход, до табелата, на която блестят името на институцията и гербът на България.

Окончателното намаление на цената на природния газ ясно след 10 декември

Намаление с около 9 % на цената на природния газ от началото на следващата година смята да предложи държавният газов доставчик „Булгаргаз“.

Парите за пенсии, безработица и майчинство без промяна догодина, решиха от ГЕРБ

Мнозинството в парламента отхвърли предложението на „Коалиция за България“ за увеличаване на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) със 700 млн. лв. Депутатите отхвърлиха и предложението на „Синята коалиция“ за увеличаване на майчинските и изравняване на обезщетението с минималната работна заплата от догодина с гласуване на второ четене, съобщава БТА.

"Трансперънси": България на 75 място по корупция в света

България не е страната с най-много корупция в публичния сектор в ЕС и заема позиция в "златната среда" по този показател в света, но все пак остава сред най-корумпираните в Европа.

Мъжът ми не е роднина на Емил Кабаиванов, твърди Гугушева

Съпругът ми не е роднина на Емил Кабаиванов. Това заяви пред bTV единственият кандидат за конституционен съдия Галя Гугушева. Така тя опроверга информацията, появила се в медии, че семейни връзки са уредили номинацията й, издигната от лидера на СДС.

Печатните новини за деня

Акцентите от официалното посещение на министър-председателя Бойко Борисов в САЩ са най-коментираната тема в днешния печата. "Ако бях в България, щях да гласувам за Борисов". С тези думи се е обърнал американският президент Барак Обама към българския премиер, пише "Труд", предавайки думите на министъра на земеделието Николай Младенов.

Българите отново сред най-големите песимисти в Европа

България е в групата на седем страни-членки на ЕС с най-песимистични очаквания по отношение на финансовото състояние на домакинствата през 2013 г., сочи последен анализ на Евростат.

Файненшъл таймс: "По криволичещия път към стабилността "

Британският икономически всекидневник "Файненшъл таймс" публикува обзорна статия за България под заглавие "По криволичещия път към стабилността".

Меглена Кунева: Европа се променя. Каква е нашата позиция?

Европейския съюз се случват изключително важни процеси, но на масата за преговори България се държи като наблюдател, заяви на лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

РЗС с представител в изборната комисия

РЗС все пак ще има представител в изборните комисии. Това предвиждат приетите на второ четене от правната комисия текстове в поправките на Изборния кодекс. Промяната беше коментирана от депутати като пореден жест на ГЕРБ към партията на Яне Янев след затоплянето на отношенията им.

СДС с политическа декларация и визия за бъдещето

СДС ще си сътрудничи с партиите от дясно-центристкия спектър за по-добро управление след парламентарните избори, обяви лидерът на партията Емил Кабаиванов на пресконференция.

Съветът на Европа: Корупция и малтретиране в затворите в Бургас и Варна

Съветът на Европа изразява разочарование, че България още не е отменила нехуманната присъда "доживотен затвор без право на замяна". Според представители на комисията против изтезанията, които са изготвили доклад след посещение у нас, това наказание е нечовешко, тъй като не съдържа никаква надежда за освобождаване на осъдения.

Задържаха организирана група специализирана в данъчни измами

10 души са задържани за укриване на данъци в особено големи размери, съобщиха от МВР. Според събраната информация до момента за периода от 2007 година досега групата е нанесла щети на държавния бюджет в размер на около 50 млн. лева.

ДСБ и "Синята коалиция" ще внесат 14 138 подписа за позиция "не" на ядрена централа

Инициативният комитет, подкрепен от ДСБ и "Синята коалиция", днес ще внесе 14 138 подписа в Централната избирателна комисия (ЦИК), за да агитира за позиция "не" на рефендума през януари. Това съобщиха от пресцентъра на партията на Иван Костов.

Пътната обстановка в страната

В цялата страна и в София пътищата са почистени и обстановката е спокойна, увери министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пред БНТ.

Кои са почивните дни през 2013?

С решение на министерски съвет бяха обявени почивните дни през следващата година. Почивни дни през 2013 г:

Футболистът от Гълъбово напусна Къщата

Панайот напусна къщата на Биг Брадър след гласуване на зрителите, които го определиха като най-неприятния съквартирант.

Печатните новини за деня

"Заиграване с ГЕРБ е залог на губещ кон", сравнението е на лидера на ДСБ Иван Костов. В интервю за "Стандарт" той посочва, че "Синята коалиция" е съюз на избиратели, които са "за" обединена десница. Те не приемат разединението и биха гласували "за" нея, като символ на това обединение.

Световните преса информира за срещата между Борисов и Обама

Световни агенции съобщават за срещата между премиера Бойко Борисов и президента на САЩ Барак Обама в Овалния кабинет в Белия дом. Обама благодари на България за нейния принос и жертви във войната в Афганистан, предаде Асошиейтед прес.

Земетресение 4.8 по Рихтер усетено в Черно море

В 20:58 е усетено земетресение в Черно море.

Дали ГЕРБ е успяла партия зависи от парламентарните избори през 2013

От гласуването на референдума за развитието на ядрената енергетика у нас и най-вече от парламентарния вот през 2013 г. ще зависи стабилното продължаване на реформите в страната, които започнаха парламентарната група и правителството на ГЕРБ.

София побеля от първия сняг

Първият сняг заваля в София този следобед. По нареждане на столичния кмет Йорданка Фандъкова вече е започнала обработката срещу заледяване във всички райони на столицата.

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Нов скандал - деца поругават българската азбука в интернет

Пореден скандал с поругаване на български ценности се завихря във Facebook.

Участниците в референдума ще се информират чрез интернет къде гласуват

Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) ще осигури на българските граждани чрез сайта си в интернет възможност да проверят своите данни в избирателните списъци и да се информират за номера на избирателната си секция и мястото на гласуване на предстоящия на 27 януари национален референдум, съобщи БТА. Тема на допитването е бъдещето на ядрената енергетика.

Надежда Нейнски ще участва в изборите само в листи на единна десница

Хората очакват единна десница и тя може да бъде изградена на основата на Синята коалиция. Това становище изказа в интервю за Нова телевизия евродепутатът и бивш председател на СДС Надежда Нейнски.