Пропускане към основното съдържание

Публикации

Показват се публикации от октомври 14, 2012

За остъкляването на балкони вече няма да се иска разрешително за строеж

Няма се да се изисква издаването на разрешително за строеж за остъкляването на балкони, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в пред „Дарик”.

Цветанов с решение за ограничаване на корупцията сред катаджиите

Полицията да предложи вариант, който да регламентира правилото пътните полицаи да спират коли сами при нарушение. Това е изискал вътрешният министър Цветан Цветанов, съобщи БТА.

Прогноза за времето днес

Днес над Западна и Централна България времето ще бъде слънчево. В сутрешните часове на места в низините видимостта ще бъде намалена. Над Източна България облачността ще се увеличи и там на отделни места слабо ще превали. Това е прогнозата за времето на НИМХ към БАН, съобщи Агенция "Фокус".

Плевнелиев: Кризата дава шансове за страни със стабилна програма като България

Кризата дава много шансове за страни като България, които са стабилни и имат дългосрочна програма за развитие с ясни приоритети. Това е подчертал  президентът Росен Плевнелиев   пред участници в кръгла маса в Бавария, посветена на инвестиционния климат в България, съобщи прессекретариатът му.

От догодина още по-лесно ще запорират сметките ни

Запорите на банковите сметки ще могат да се правят по електронен път. Това е въведено с промени в Гражданско-процесуалния кодекс, които ще влязат в сила от 1 януари 2013 г. В момента, за да се запорират всички банкови сметки на един човек или дружество, кредиторът плаща към 540 лева, защото той изпраща съобщения до всичките 30 банки в България. Но, след като се въведе електронната услуга, тя се струва 15 лева.

Младите лекари масово напускат страната

Около 350-380 лекари са напуснали страната от началото на годината до сега. Очакванията са до края на годината те да бъдат около 500. Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова пред БНР. Тя допълни, че 520 лекари са напуснали България и са потърсили реализация в чужбина през 2011 г.

Брюксел разтрисан от лобистки скандал

От началото на седмицата Брюксел се тресе от лобистки скандал, станал причина за напускането на комисаря по въпросите на здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали.

4 полицай в Ловеч с порицание и предупреждение след убийството

С порицание и писмено предупреждение ще бъдат наказани четирима служители на ОД на МВР в Ловеч, съобщи директорът комисар Георги Иванов.

Преглед на печата: "Наказателния вот срещу ГЕРБ ще е свиреп..."

Битката за наказателния вот срещу ГЕРБ ще е свирепа, прогнозира в интервю за "24 часа" Харалан Александров, социален антрополог. Според него при неизбежното олевяване, което върви с обедняването и липсата на перспектива, естественият печеливш е БСП.

Как Турция "превзема" Балканите

100 години след Балканските войни правнуците на някогашните османски поробители превземат отново Балканите. В предните редици на това ново нашествие са турските сапунки , а редом с тях - големите турски инвестиции, пише Дойче веле.

Син на Ромни искал да "шибне един" на Обама

Оспорваната предизборна надпревара в САЩ се отразява тежко на близките на кандидатите за президент. Най-големият син на републиканския кандидат за президент Мит Ромни каза по местна радиостанция, че докато гледал Барак Обамада атакува словесно баща му на предизборния диспут във вторник, му идвало "да му шибне един", предаде Франс прес.

Преглед на печата за днес

Референдумът и скандалите около "АЕЦ Белене" са водеща тема в днешния печат. "И при провален референдум темата за АЕЦ "Белене" ще влезе в НС", е заглавието над коментара в "Сега". България определено няма традиции в провеждането на референдуми. В новия закон вече се очертаха доста празноти, които са обект на спекулации от политиците. Със сигурност референдумът за АЕЦ "Белене" ще даде началото на натрупването на практически опит, който е твърде важен за всяка обществена инициатива.

68 годишен мъж е поредната жертва на ухапване от куче

68 -годишен мъж може да изгуби зрението, след  като  е бил нахапан жестоко от куче. Тежкият инцидент е станал вчера следобед в с. Енина, край Казанлък, съобщават от полицията. 

Полицейска операция "Каргото" разби поредната криминална група

Организирана престъпна група за данъчни измами, ощетила държавата с близо 3 милиона лева, бе разбита при специализирана полицейска операция "Каргото", която бе реализирана от служители на ГДБОП, съобщиха от МВР.

Доверието в ГЕРБ намалява, въпросът е с колко процента?

Доверието в ГЕРБ ерозира. В това е категоричен социологът Кольо Колев от агенция „Медиана“, която разбуни духовете с последното си изследване, което показваше разлика само от 0.1% между управляващи и БСП.

Саниране с цел подобряване на енергийната ефективност на сградите

При условие, че съседите са съгласни и са намерили финансиране (собствено или по някаква програма), цялостното саниране на жилищната сграда е добре да започне с енергиен одит. Обследването на сградата ще даде най-ясна представа на собствениците какви ремонти трябва да бъдат направени, за да се намали потреблението на енергия, както и приблизителна цена за това.

Парите за пенсии и майчинство са намалели тази година

Националният осигурителен институт (НОИ) пести от разходите за пенсии и от парите за майчинство. Това показва изпълнението на бюджета на общественото осигуряване, съобщава "Труд". От януари до септември вкл. на възрастните хора са платени 50 млн. лв. по-малко от планираните заради увеличението на възрастта и стажа за пенсиониране с по 4 месеца от началото на годината. Заради новите критери и през деветмесечието са се пенсионирали 68 697 души, или 17,6% по-малко спрямо същия период на м.г. Данните на института показват още, че обезщетението за майчинство е намаляло. Спадът е заради това, че от началото на 2012 г. майчинството се изчислява като 90% от дохода на жената за последните 24 месеца, вместо за 18 месеца, както беше преди. Така във формулата влизат по-стари и ниски възнаграждения, които намаляват обезщетението.

Надеждата Гърция да си осигури транша все по-голяма

Гръцкият премиерът Андонис Самарас утре отива на срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел с надеждата да постигне две фундаментални цели за своя кабинет - да осигури изплащането на следващия транш от 31.5 млрд. евро през ноември и да получи разсрочване на гръцкия дълг, коментират наблюдателите в гръцката столица, цитирани от БТА.

"Белене" отпада от референдума за атомна енергетика

Веднага след като премиерът Бойко Борисов обяви, че от въпроса за референдума трябва да отпадне „Белене“, ГЕРБ побърза да обяви, че внася в деловодството на НС предложение за преформулиране на питането.

Лиляна Павлова: Частичното саниране на сгради ще бъде забранено

Обмисля се забрана за частичното саниране на отделни апартаменти в сградите . Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, цитирана от "Фокус".

Горските фирми с поръчки за милиони към "Литекс моторс"

"Двойно отпични фарове, халогенни крушки" и "Предупредителени сигнали за забравени светлини, забравен ключ, несложени колани и отворени врати". Тези правописни грешки се повтарят в документацията към обществени поръчки за нови високопроходими автомобили на горските предприятия и в сайта и рекламните брошури на производител на коли. Правописните грешки може би нямаше да направят такова впечатление, ако всички приключили поръчки не бяха спечелени именно от автомобилния производител от рекламите - " Литекс моторс" (Great Wall) .

Малкия Мук лови цигари без бандерол

Специализирана полицейска операция „Малкия Мук” залови трима търговци и микробус с цигари без бандерол. Това заяви пред „Фокус” министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Жан Виденов отново в политиката!?

Леви искат завръщането в политиката на бившия премиер Жан Виденов, съобщава "Стандарт". В партия "Българска левица" били вдъхновени от интервюто му пред "Всяка неделя" и се надяват да върнат Виденов, който преди години напусна БСП, обратно в парламента.

Салафитската пролет

Ултраконсервативното салафитско движение оглави много от последните гневни протести срещу противоречивия антимюсюлмански филм, който се появи в интернет.

Кой (не)обича Дянков?

Всички (не)обичат Дянков", коментира в днешния си брой "Труд". Последните социологически проучвания показват много бърз и стабилен спад на доверието към управляващата партия. Ако в политиката има списък с надпис "никога не правете това", вицепремиерът Симеон Дянков наруши всички забрани.

Блокът в Бургас се разтресъл като при земетресение

Всички разходи и щети, нанесени от избухналия трафопост в Бургас, ще бъдат поети от собственика на съоръжението - електроразпределителното дружество EVN, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов.

Дянков вън от кабинета, призова "Подкрепа"

От КТ "Подкрепа" са готови да сезират Върховния административен съд да отмени актовете на Министерския съвет, с които бе приет данъкът върху лихвите по депозитите и бюджета на Националната здравноосигурителна каса за догодина. Синдикатът за пореден път изрази възмущението си от финансовия министър Симеон Дянков, който пренебрегнал социалния диалог, и поиска неговата оставка.

Бюджет 2013 е възможно най-добрият, сигурен е Борисов

Бюджетът за следващата година е възможно най-добрият, обяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в Бургас.

Безстрашния Феликс: Не мислех за рекорди, исках да се върна жив!

"Живеем, за да победим страховете си и да преследваме мечтите си. Нека нашите усилия и постижения допринесат за прогреса на човечеството“.

БСП не иска да плаща за референдума

Управляващи и опозиция влязоха в противоречие не само за въпроса в референдума за АЕЦ „Белене”, но и за това кой да плати парите за провеждането на допитването.

Франция удвои професиите за румънци и българи

Франция разшири достъпа на българи и румънци до 291 професии, почти двойно повече в сравнение с предишните 150, предаде Франс прес, като се позова на правителствено постановление, публикувано вчера във френския "Официален вестник".

ГЕРБ "догони" БСП

"ГЕРБ тръгна рязко надолу", сочи проучване на агенция "Медиана" по поръчка на "Труд". Ако днес имаше парламентарни избори за ГЕРБ биха гласували 20,7 на сто, а за БСП 20,6%. Горивата, цените на храните, безработицата, шамаросването на руснаците направиха спада на ГЕРБ по-стръмен. И не толкова БСП настигна ГЕРБ, а ГЕРБ настигна БСП. Това е съвършено нова ситуация, която поставя и избирателите, и партиите, и бизнеса пред въпроса за властта.

На Петковден отбелязваме началото на зимата

Днес е Петковден, който в народните вярвания се свързва с началото на зимата. Времето на 14 октомври тази година обаче е типично есенно - с превалявания на доста места и максимални температури между 20 и 25 градуса.

Станишев: ГЕРБ градят, но крадат, имаме шансове да сме първа сила

В София ГЕРБ градят, но и масово се краде и се обогатяват за сметка на софиянци, БСП има шансове да бъде първа политическа сила на парламентарните избори, това каза лидерът на левицата Сергей Станишев на семинар на Градския съвет на БСП-София.

Агенцията по храните затвори месокомбинат заради открити тонове развалено месо

Тонове развалено месо станаха причина за затварянето на един от най-големите месокомбинати у нас, съобщи Би Ти Ви. Общо 4.2 тона негодна суровина е открита в предприятието в Силистра, като сред тях има и 20 килограма месо, чиито срок на годност е изтекъл през 2009 година.

Борисов подкрепи данъка върху лихвите по депозитите

Една от големите въпросителни – дали премиерът Бойко Борисов ще подкрепи предложението за въвеждане на данък върху лихвите по депозитите получи днес своя отговор в Шумен днес. Министър председателят застана твърдо зад идеята, като уточни, че от налога върху лихвите от депозитите ще пострадат хората, които имат много пари в банка.