Пропускане към основното съдържание

Публикации

Показват се публикации от май 20, 2012

Силни валежи се очакват в 19 области

Предупреждението за потенциална опасност "жълт код" заради очаквани обилни валежи е обявено в 19 области , съобщи dariknews.bg като цитира Националният институт по метеорология и хидрология. Оттам предупреждават гражданите да следят прогнозите и да избягват рисковете.

Два трупа и 7 ранени при стрелба във Финландия

18-годишен младеж откри безразборна стрелба от сграда във финландския град Хивинкаа, който се намира на около 50 км от столицата Хелзинки.

Цветанов: Спокойно, държавата ще си изпълни ангажиментите

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов посети днес наводненото село Сливовица във великотърновската община Златарица.

4 по Рихтер разтресе и Румъния

Земетресенията в нашия регион продължават, като тази сутрин се разлюля Румъния.

Токът ще поскъпне с 10% от юли, вероятно заради зелената енергия

Токът ще поскъпне с 10% от юли, като вероятната причина за това е, че три пъти скача сумата, която плащаме за "зелена енергия" към сметките си, съобщи Би Ти Ви, като се позова на председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Преглед на печата за деня

Сред водещите теми на съботните вестници е посещението на президента Плевнелиев в Италия.

Борисов мести агенции плавно, с индивидуален подход

Премиерът Бойко Борисов е убеден, че ефектът от местенето на агенции от столицата в страната ще дойде след 4-5 години.

Всички сгради трябва да имат сеизмични паспорти до 2016 г.

"До 2014 година трябва да е готова паспортизацията на големите сгради, а до 2016-а на всички", каза днес пред Би Ти Ви регионалният министър Лиляна Павлова. Целта е да се разбере каква е конструктивна устойчивост на постройките на земетресение.

Растежът не може да бъде купен нови дългове, каза Плевнелиев след срещата с Марио Монти

"Когато говорим за растеж, две неща са важни – растежът не е магическа дума и растежът не може да бъде купен с нови дългове. Това каза президентът Росен Плевнелиев , след като разговаря близо час и половина с италианския премиер Марио Монти, предаде пресслужбата на държавния глава.

Джеймс Уорлик все пак си заминава

Президентът на САЩ Барак Обама номинира Марси Райс за посланик на страната в България, се казва в съобщение на Държавния департамент.

Борисов, стига с мечти полуфабрикати!

Премиерът Борисов трябва да знае, че десният избирател обича спорта, но не желае неговият представител във властта да се занимава с проблемите във волейбола, а да решава проблемите на гражданите.

Ромите – най-належащият проблем с човешките права у нас

Маргинализацията на ромското малцинство остава най-належащият проблем при спазването на човешките права в България. Това отчита Държавният департамент на САЩ в годишния си доклад за състоянието на човешките права по света през 2011 г.

Защо трусовете удариха точно България и Италия?

Между земетресенията в България и Италия има връзка, твърди германският вестник "Зюддойче Цайтунг", цитиран от Дойче веле.

ДА ОБЯВИМ ВОЙНА НА БИТОВАТА ПРЕСТЪПНОСТ

Противодействие ПЪРВО. Докога ще чакаме някой да НИ защити от битовата престъпност? Все още ли не сме се убедили, че „Европейската ни държава” и в частност полиция сами не могат да се справят с масовите кражби, грабежи, измами, дръзки прояви на физическо насилие, бандитизъм и други престъпления срещу живота, здравето, честта и имуществото на гражданите.

Отново нищо! Софи се препъна още на полуфинала на Евровизия

За поредна година участието ни на Евровизия минава по един и същи начин. Представяме се достойно и по традиция не можем да прескочим полуфинала.

Река Бебровска заля три села, няма пострадали

В резултат на падналите обилни валежи три села в община Златарица - Росно, Дедина и Сливовица, са залети от придошлите води на река Бебровска. Пострадали хора няма, съобщиха от МВР.

НАПАДЕНИЯТА НАД ЖЕНИ

Полицията, през последните 22 години, не можа да пречупи очерталата се от миналото трайна тенденция за нарастване на бруталните нападения над жени. Това е възможно да стане само с постоянна полицейска превантивна дейност по отношение на потенциалните и утвърдените нападатели, съчетана с налагане от съда на безкомпромисни наказания на заловените извършители.

БАН: Земетресение от 7,5 е повече от хипотетично

Не отговаря на истината информацията, че БАН предупреждава за земетресение от 7,5 степен, заяви в интервю за bTV Николай Милошев, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география,

Честит 24 май!

С прояви в цялата страна днес България чества Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. По традиция в градовете се провеждат шествия и тържества, в които се включват ученици, преподаватели и културни дейци.

Нищо добро не очаква Европа, ако се тласне по лесния път!

Нищо добро не очаква Европа, ако се тласне по лесния път - кредити, увеличаване на дълговете - следващите поколения няма да имат възможност да излязат от финансовата криза, която ще настъпи. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел преди заседанието тази вечер на Европейския съвет.

Девственици в битка за милиардери

28-девствени китайски красавици се класираха на финала на необичайно състезание, в края на което 11 от тях ще получат правото да се омъжат за 11 китайски милиардери, съобщава АНСА.

100 млрд. евро тайна помощ за гръцките банки?

Банковата система на Гърция ще бъде подкрепена от извънредна ликвидна помощ на стойност 100 млрд. евро, а може и повече, която ще бъде осигурена от централната банка на страната чрез тайно одобрение от Европейската централна банка. Това твърди британският в. "Файненшъл таймс" в публикация, цитирана от гръцкото сп. "Епикера".

Нов трус разбуди София

Ново земетресение беше усетено в София. Според официалното съобщение на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН трусът е бил с магнитуд 3,8 по скалата на Рихтер.

Борисов и Путин се чуха за "Южен поток"

Руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с министър-председателя на България Бойко Борисов, на който са обсъдили изграждането на българския участък от газопровода " Южен поток ".

Расате нахъсва неонацисти за бойкот на Софи Маринова в Баку

Неонацистки групи от Европа призовават за бойкот на представянето на Софи Маринова на финала на Евровизия в Баку. За това информира читател на news.bg, който е попаднал на призивите им, докато е търсил коментари за предстоящото представяне на певицата.

Синът на Гриша Ганчев за постоянно в ареста

Данаил Ганчев – синът на бизнесмена Гриша Ганчев, остава за постоянно в ареста, реши специализираният апелативен съд.

Нов трус с магнитуд 3,1 по Рихтер

Нов слаб трус беше усетен у нас.

Какво е ваш'то становищи за ифекта от власттъ

Речта на политиците и журналистите следва динамиката на разговорния език. Това заяви на пресконференция в БТА преподавателят в Софийския университет по езикова култура, българска фонетика, морфология и синтаксис Владислав Миланов, който представи книгата "Езикови портрети на български политици".

Експериментът с разселването на чиновници започва от туризма

Преместването на дирекцията по туризъм на икономическото министерство и на агенцията по рибарство извън София все пак ще се състоят. Туризмът се мести в Пловдив от 1 септември, а рибарската агенция ще се премести в Бургас. Това е решил днес кабинетът, обяви вицепремиерът Симеон Дянков след правителственото заседание.

Бедственото положение в Перник е отменено, ще дават по 325 лв. на домакинство

Преди час е отменено бедственото положение в Перник, обяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Той заедно с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова докладваха в Народното събрание за обстановката в област Перник след земетресението във вторник сутринта и мерките на правителството за преодоляване на щетите.

Таки се ширил в палат на изкуствен остров в Дубай

Христофорос Аманатидис – Таки е заловен в луксозния комплекс "Палм Джумейра" в Дубай (изкуствен остров, на който живеят изключително богати хора).

Паралелният свят на мюсюлманите в Швеция

"Един мъж има правото да бие жена си и тя не бива да се оплаква в полицията. Един мъж има правото да има няколко жени. Един мъж има правото да иска секс от жена си по всяко време и тя не може да отхвърля справедливото желание на своя съпруг".

Мостът при Рибник тотално се разпадна

Мостът на Струма при петричкото село Рибник тотално се разпадна, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. По рано днес от МВР съобщиха, че мостът е бил повреден от придошлата река.

Вариант 1 поти зрелостниците на втората матура

Вариант "1", от два изпитни варианта, беше изтеглен за вторите държавни зрелостни изпити по 13 предмета по избор на зрелостниците, които започнаха точно в 8.00 ч. и продължават четири астрономически часа.

Ципрас: СИРИЗА няма да вади Гърция от еврозоната

Лидерът на гръцката радикална левица СИРИЗА Алексис Ципрас увери германските лидери, че ако партията победи на предстоящите през юни парламентарни избори, няма да разглежда възможността за излизане на Гърция от еврозоната, предаде Би Би Си.

КАТ ще спира камионите днес между 16 и 22 часа

Служители на КАТ ще спират камионите днес от 16 до 22 часа, за да осигурят по-лесното предвижване на пътуващите заради четирите почивни дни около 24 май. За посочения период се забранява движението на тежкотоварни автомобили (включително с ремаркета и полуремаркета), на селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника.

Поискаха удължаване на бедственото положение в Перник

Кризисният щаб в Перник е поискал удължаване на бедственото положение от министъра на вътрешните работи поне до днес на обяд съгласно Закона за защита при бедствия.

Алъш-веришът на вота в Сливен изяде главата на червен шеф

Общинският лидер на БСП в Сливен Мартин Славов е подал оставка заради гръмналия медиен скандал за купуване на гласове на изборите в града. Славов обаче остава член на партията и на състава на пленума и общински съветник, съобщиха от местното ръководство.  

Боянската църква и НИМ са леко пострадали при труса

Няколко паметника на културата са пострадали при земетресението, което разтърси България тази нощ в 03.00 през нощта. Министърът на културата Вежди Рашидов е направил спешен оглед в Националния исторически музей и Боянската църква.

Ще вали и ще гърми в цялата страна днес

Днес над Западна и Централна България ще бъде предимно облачно и на много места ще вали дъжд, гласи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН.

Още седмица ще се тресе земята под краката ни

Преглед на печата за 23 май 2012 година Водещата тема в днешния печат е вълната от земетресения, която разтърси Софийска област през нощта във вторник.

Борисов отложи матурите и изпитите за седмокласници в Перник за 29 май

Матурите и изпитите за седмокласниците за област Перник ще се проведат не днес, а на 29 май. Това е било решено късно снощи при посещение в Перник на премиера Бойко Борисов.

Два вторични труса за час край София

Два труса са регистрирани за последния час около София по данни на Eвропейския средиземноморски сеизмологичен център.

13% от парите по европрограма отиват за роми

Над 13 процента от бюджета на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" подпомагат интеграцията на ромите на пазара на труда, заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Без комини, но живи

Една от централните улици на Перник след земетресението Осем и половина сутринта в пернишкото с. Рударци. Щеше да е редова свежа пролетна утрин, ако близо хилядата жители на селото не бяха скупчени на групички пред къщите си със сериозни изражения, ако домовете не зееха необичайно и ако не бяха многобройните останки от комини и керемиди, изсипани от покривите по улиците и дворовете. През нощта рударчани са преживели най-страшното земетресение, откакто се помнят - 5.8 по Рихтер. И все още не смеят да се приберат или стъпват на пръсти в домовете си.

В Перник спят на палатки, страх ги е от нов силен трус

Часовникът на Минната дирекция в Перник, който е един от символите на града, е спрял през тази нощ в 3.05 часа.

Дянков: Ще покрием щетите от земетресението

Държавата има достатъчно ресурс да покрие щетите от земетресението. Това заяви вицепремиерът Симеон Дянков пред журналистите в Твърдица.

България официално се включва в "Набуко"

България официално се включи в „Набуко". Парламентът ратифицира споразумението, като договорката е между нас, "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" ГМБХ и "Набуко Газ Пайплайн България" ЕООД.

България по скалата на Рихтер

Обстановката в страната постепенно се нормализира след силното земетресение с магнитуд 5,9 по скалата на Рихтер. Най-силно трусът бе усетен в Перник и София, като там са и по-сериозните материални щети.

Сградите в България издържат и на по-силни земетресения, обявиха от МРРБ

Земетресението от нощта на 21 срещу 22 май е от по-ниска степен от тази, за която са оразмерени и изпълнени конструкциите на сградите в София и цялата страна. Доказателство за това е, че нанесените щети са незначителни и няма нещастни случаи. Това съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството с уточнението, че това се отнася само за законни сгради с надлежно издадени строителни книжа.

Реагирахме адекватно, похвали се Фандъкова

"Много хора реагираха адекватно. Когато става въпрос за земетресение, първата информация се подава от Националния институт по геофизика, геодезия и география.

Всички министри на крак минути след труса

Още в първите минути след силното земетресение, което разлюля страната тази нощ, цялото правителство е било вдигнато на крак, а министрите са пристигнали в министерствата си, за да реагират при необходимост. Това заяви пред bTV министърът на културата Вежди Рашидов. По думите му няма пострадали паметници на културата от труса.