Пропускане към основното съдържание

Румъния е в максимален риск от гръцката вълна

Започна обратното броене за Европейския съюз. Румъния е в максимален риск от гръцката вълна
"Започна обратното броене за Европейския съюз. Румъния е в максимален риск от гръцката вълна", пише румънският вестник "Евениментул зилей". Изданието посочва, че евентуалното изпадане в неплатежоспособност на Атина може да предизвика нови орязвания на заплатите, непосилни банкови лихви, висока безработица и фалити в Румъния.


В деня, в който гърците обявят официално фалит, финансов трус ще разтърси не само европейския пазар, но и световния, и то вероятно с по-голяма сила на бедствието, причинено от краха на американския гигант "Лемън брадърс" през септември 2008 г., прогнозира всекидневникът, като се позовава на финансовия консултант Йонел Бланкулеску.

След това еврото "ще изпадне в немилост" на финансовите пазари и ще се обезцени, а румънската лея също ще бъде "повлечена" от тази вълна на обезценяване. Лихвите по кредитите в евро ще продължат да растат, посочва изданието. Същевременно увеличаването на лихвите, при които правителството взема заеми, ще означава и нарастване на бюджетния дефицит. Износът ще спадне, а румънските фирми, зависими от потреблението в други страни от ЕС, ще направят съкращения и намаляване на заплатите.

Същото нещо може да се случи и на бюджетните служители, ако се наложат нови мерки за икономии, включително нови такси и данъци или повишаване на съществуващите. В крайна сметка целият този натиск, който ще увеличи бедността, ще изкара румънците на улицата, прогнозира "Евениментул зилей".

Румънската банкова система е добре капитализирана, както уверяват представителите на Националната банка на Румъния през последните месеци, но нищо не може да спре евентуална вълна на паника, която може да бъде предизвикана от фалита на Гърция. В най-лошия вариант изплашените румънци ще се втурнат да теглят депозитите си от клоновете на гръцките банки, казва икономическият анализатор Аурелиан Докия.

Засега премиерът Виктор Понта уверява, че правителството и централната банка имат необходимите инструменти, за да бъде запазена стабилността на Румъния. Освен това всички все още се надяват, че ще бъде намерено решение за Гърция, посочва в заключение "Евениментул зилей".

Вестниците коментират също вчерашното съобщение, че Румъния отново е в техническа рецесия. След две поредни тримесечия на спад, румънската икономика се върна в състоянието от периода 2008-2010 г., а националната валута е все по-слаба, посочва вестник "Адевърул".

Блокажът, предизвикан от виелиците в началото на годината, липсата на строителни или земеделски дейности и намаляването на търсенето на експортни стоки, нанесе тежки загуби на някои компании, докато други получиха неочаквани печалби, а населението беше принудено да консумира повече, отбелязва изданието. Вестникът посочва, че докато причините за спада на индустриалното производство идват отвъд границата, то причините за растежа на потреблението са предизвикани от паниката сред населението, че заради тежките зимни условия няма да се намира вече храна в магазините.

Вчера Националната статистическа служба обяви, че румънската икономика е изпаднала отново в рецесия след спад от 0,1 процента през първото тримесечие на тази година, който последва спад от 0,2 процента през четвъртото тримесечие на 2011 г.

Прогнозите за 2012 г. обаче остават оптимистични, отбелязва "Адевърул", като посочва, че според Европейската комисия Румъния ще отчете растеж на брутния вътрешен продукт от 1,4 процента тази година, а през 2013 г. растежът ще достигне 2,9 процента, отбелязва БТА.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможност