Пропускане към основното съдържание

Губещият победител Софи Маринова

Тази година България ще бъде представена на Евровизия в Баку от Софи Маринова и песента "Love Unlimited".

Изборът вече раздели голяма част от българите, които все още се интересуват от този конкурс. Това е нормално, макар че сред коментарите присъстват и нападки на расова основа.

За първи път победителят в българската Евровизия дава повод за оценки и коментари, които надхвърлят чисто музикалните.

Комбинацията между циганка (така се определя самата певица и моля разни организации да не ни обвиняват в някакъв расизъм) и попфолк певица е достатъчен да се излее много негативизъм. Въпреки че никой не отрича нейните качества като изпълнител.

В следващите месеци Софи Маринова ще трябва да работи в една среда, в каквато нито един участник досега не е попадал.

Минусите от първото място на Софи ще са изключително и само за нея. Докато не утихне интересът от българския финал, на нея ще й се налага да обяснява, че няма нищо лошо и не се срамува от произхода си. Нещо, което го е казвала много пъти. Всъщност тя няма от какво толкова да се срамува, защото ако има честен изпълнител пред феновете си, това е именно тя.За 15 години на сцената не е изпяла една песен, от която да се срамува. Не се притесни от любовната сапунка с роднински произход. За бившия си любовник Дачо, който е син на бившия й мъж Петър, излезе и обяви кратко и ясно "Обичам го!".

Може би най-неприятният скандал за нея бе, когато я изловиха да пуска SMS-и в риалити шоу срещу колегите си. Регламентът го позволяваше, със сигурност всички тогава са го правили, но продуцентите на шоуто решиха да разкрият именно нея. Защото е лесно, правят си PR на предаването, пък и циганин и измама вървят ръка за ръка в нашето съзнание.

Но в същото време едва ли някой може да се похвали, че е видял Софи Маринова да пренася кабели, да проси, да краде или пък да се прикачи към някой електропровод, за да си "пусне" безплатен ток.

Напротив, тя е болезнено откровена, не претендира, че е завършила Харвард и изкарва парите с гласа си. Не блести в интервютата, някои от изказванията й могат да се определят като простовати, но в Баку тя ще пее, а няма да отговаря на местния Ники Кънчев в "Стани богат".
Поведението й не е лицемерно, което е далеч по-добре от това на някои нейни колеги, които се изживяват като големи капацитети, последна инстанция за всичко, а като ги питаш за автора на последната прочетена книга, в 90% от случаите са намесени имената на Паулу Коелю и Хорхе Букай.

От друга страна изборът на Софи трябва да затвори устата на някои т. нар. ромски лидери, които през годините ни проглушиха ушите как едва ли не се извършва геноцид срещу циганите, ксенофобията нараствала и т.н.

Разбираме, че трябва да усвояват пари отвън и ако признаят, че са интегрирани, ще секне далаверата. Да, срещу крадци, тарикати, дерибействащи милионери недоволство винаги ще има, където трябва и съдът да се намесва. Но победата показва, че расизъм няма.

Другият положителен факт е, че независимо от нашите си дрънканици няма да се случи нищо лошо. Изявата на Софи Маринова в Баку просто е поредната, догодина друг. Ако влезе на финала - хубаво, ако не - ще стане поредният ни изпълнител в това положение.

Свикнахме на този конкурс да сме сред губещите и това не е заради певците, а заради отношението към Евровизия и авторите на парчета, които всяка година ни показват, че може и да е по-зле.

Готов съм да споря с всеки, който твърди, че на тазгодишното издание има такова парче, за което с ръка на сърцето да признаем, че може да направи някакъв фурор в Азербайджан. Формула за хит на Евровизия няма, но пък и нашите песни са едни кахърни, направени сякаш последния момент. Певците също ги представят по един скучен, на моменти и комичен начин, с минимум усилия и средства. Няма как да те грабне нищо.

Може би не трябва и да изискваме, тъй като този конкурс не е в приоритетите на държавата. Голяма част от участниците в предишни години дори са давали собствени средства, за да се представят с една идея по-добре от замисленото.

Аз лично съм доволен, че на финала ще бъде Софи Маринова, най-вече заради част от нейните изказвания, след като стана победителка. Тя заяви, че това е връх в нейната кариера, което означава, че няма да подходи пренебрежително.

Съмнява ме при неуспех да почне да се оправдава със световното положение, икономическата криза, десния крак на Анджелина Джоли и политиката на конкурса. Естествено, че политика има - печелят тези, за които този конкурс е важен като имидж, искат да го организират и в крайна сметка искат да вземат парите на туристи и спонсори. През годините ние сме показали, че това не ни интересува.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможност