Пропускане към основното съдържание

Плевнелиев получава одобрението на 51.6% от избирателите

Новият президент Росен Плевнелиев вече е пръв по рейтинг в страната и остави зад гърба си еврокомисаря Кристалина Георгиева.

Това показват данни от социологическо проучване на Центъра за анализи и маркетинг, направено между 14 и 18 януари сред 1218 души.

Държавният глава е одобряван от 51.6% от избирателите, а Кристалина Георгиева има доверието на 50.8% от българите.

Според директора на агенцията Юлий Павлов отсъствието на Юлияна Плевнелиева няма да донесе негативи на новоизбрания президент.

„Той става симпатичен на публиката с това, че упорито брани семейството си, включително съпругата си. Тя е с неподходящото поведение, но това не може да се отрази на г-н Плевнелиев. Негативите остават в нея, а хората си казват: „Тази жена не го заслужава”, коментира той пред БНР.

Премиерът Бойко Борисов е трети с 48.9 на сто доверие. Рейтингът на вицепрезидента Маргарита Попова също нараства в сравнение с октомври и става 38.3 на сто.

"Водачи" в листата на отрицателните рейтинги са Иван Костов, Яне Янев, Волен Сидеров и Ахмед Доган с над 80 процента недоверие.

Сред министрите с най-голямо недоверие - над 60 процента, са Симеон Дянков, Тотю Младенов и Стефан Константинов.

А най-одобряваните министри са Цветан Цветанов с 33.8% рейтинг, Мирослав Найденов - 28.4% и Николай Младенов - 27.4%.

Ако изборите бяха днес, в парламента със сигурност щяха да влязат само четири партии - ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС и сдружението на Меглена Кунева "България на гражданите".

Засега Синята коалиция остава под бариерата, макар че е много близо до нея и има вероятност да "изплува", коментира Юлий Павлов.

Според изследването за ГЕРБ биха гласували 32.7 на сто, за левицата - 17.8 процента, за ДПС – 5.9 на сто, а за "България на гражданите" - 5.7 на сто, ако се превърне в политическа партия.

Твърдо под бариерата с разлика под статистическата грешка остава "Атака" с 1.3 на сто и РЗС - с 0.3 процента.

НДСВ могат да разчитат на около един процент доверие. ВМРО традиционно са с подкрепа от около 1.4 на сто.

Спадът в подкрепата за "Атака" се дължи на конфликтите в партията. РЗС пък с ходовете си първоначално загубили симпатизантите си, които са били против Бойко Борисов, а после и онези, които са го подкрепяли.

Проучването показва големи размествания в рейтингите на институциите и регистрира голям спад в доверието на Българската православна църква, която досега оглавяваше класациите с около 45-47 процента доверие. Сега одобрението за църквата е паднало на 34.7 на сто, а съществено е пораснало недоверието, така че рейтингът е вече отрицателен.

Така нито една институция не остава с положителен рейтинг. Социолозите обясняват спада на доверието към БПЦ с позицията на църквата за ин витро процедурите и сурогатното майчинство, тъй като изследването е било преди скандала с досиетата на митрополитите.

Проучването регистрира голямо преместване напред на президентската институция, която през октомври е била на пето място, а сега изпреварва всички останали по доверие с 38.4 на сто.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.