Пропускане към основното съдържание

ГРАО за "мъртвите души": Ако ние гражданите не спазваме законите, не можем да негодуваме срещу тях

"Не е ли ясно, че държавните институции не могат и не трябва да следят милионите български граждани относно причините и времетраенето на тяхното движение по света и че ако самите ние не спазваме създадените правила и закони, не трябва и да негодуваме от тях?!"

Това заявяват от главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) - структурата към регионалното министерство, която съставя избирателните списъци. Те напомнят и законовата разпоредба - "Всяко лице е длъжно в срок 30 дни да заяви промяната на настоящия си адрес" - член 99 от Закона за гражданската регистрация.

Поводът е проверка на "Дневник", която показа, че най-малко 10 на сто са т.нар. "мъртви души" в избирателните списъци в областните градове. Данните личат от съпоставка, която "Дневник" направи между публикуваните от общините избирателни списъци и данните за хората с избирателни права според националното преброяване на НСИ към февруари.

При проверката за пореден път си пролича, че българи, които от години живият зад граница, фигурират в избирателните списъци. Един от тези случаи е Атанас Чобанов - журналист, който от 20 години живее във Франция. "Аз съм мъртва душа", каза той пред "Дневник". След като направи проверка по своето ЕГН в сайта на ГРАО, Чобанов разбра, че може да гласува в "Избирателна секция 2, обл. СОФИЯ, общ. СТОЛИЧНА, ГР. СОФИЯ, район СЕРДИКА, 48 ОУ "Йосиф Ковачев". Според Изборния кодекс за местна власт могат да гласуват само хора, чийто адрес е в съответната община от повече от 4 месеца преди изборите. И да не могат да подават глас хората, които имат настоящ адрес в чужбина.

"Декларирал съм пред НСИ, че живея във Франция, и в посолството знаят това", каза Чобанов. И въпреки това той излиза като избирател в София.

Отговорът на ГРАО: "Знае ли г-н Чобанов, че е нарушил чл.99, ал.1 от Закона за гражданската регистрация, който гласи, че всяко лице е длъжно в срок от 30 дни да заяви промяната на настоящия си адрес? Знае ли г-н Чобанов, че не НСИ и посолствата по света са органите, които съгласно законите в Р България се занимават с адресната регистрация на населението? Съгласно чл.98, ал.1 и чл.99, ал.2 от Закона за гражданската регистрация, промяната на адрес се заявява в общината или кметството. И разбира ли г-н Чобанов, че той (и др. като него) като не спазва създадените от държавата правила, а не самата държава, създава т.нар. "мъртви души"?"

Атанас Чобанов: Данни трябва да се обменят по служебен път между институциите, а не да се тормозят гражданите да декларират едно и също на 100 места
Знае ли ГРАО, че ще бъдат осъдени за публични клеветнически твърдения ако не поднесат тутакси извинение чрез медиите, отговори Атанас Чобанов. "Аз съм декларирал настоящ адрес в чужбина пред МВР няколко пъти при подмяната на личните ми документи. Това е вписано в заявленията за издаване на документи, които ще изискам от МВР и ще представя в съда ако се наложи", отбеляза той. И подчертава, че съгласно Законът за електронното управление Чл. 3 тези данни трябва да се обменят по служебен път между институциите, "а не да се тормозят гражданите да декларират едно и също на 100 места". Според текста от този закон първичният администратор на данни изпраща служебно данните на всички административни органи, на лицата, осъществяващи публични функции, и на организациите, предоставящи обществени услуги, които въз основа на закон също обработват тези данни и са заявили желание да ги получават. "Поискало ли е ГРАО данни от МВР за гражданите, чиито настоящи адреси са в чужбина? Ако не го е сторило, не бих се учудил, че не познават и не прилагат Закона. Бих приписал този пропуск на техническата изостаналост на тази служба. Последното си личи от нейния сайт, който е считан за опасен от браузърите. Те предупреждават посетителите да не се доверяват на защитената връзка, защото не разпознават цифровия сертификат", завършва Чобанов.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.