Пропускане към основното съдържание

Пътят Русе-Маказа ще бъде обявен за обект с национално значение

Обявяването на пътя от Русе до Маказа на българо-гръцката граница за обект с национално значение ще бъде гласувано на днешното заседание на Министерския съвет. Така ще се ускорят процедурите по одобряването на инвестиционни проекти, отчуждаване и издаване на строителни разрешителни при бъдещо разширение или строителство по трасето.

Пътят преминава през Бяла, Велико Търново, Габрово, Шипка, Стара Загора, Димитровград, Хасково, Кърджали, Момчилград и стига до Маказа. Той е част от трансевропейската пътна мрежа и едно от трасетата, които по плановете на министерството на регионалното развитие трябва да се превърнат в скоростни с пари от еврофондовете. Със средства по оперативната програма "Транспорт" предстои построяването на отсечката от 24 км от Кърджали до Подкова. За строител беше избрано дружеството "Кърджали - Подкова", в което влизат фирмите "Интегрирани пътни системи", "Пътстройинженеринг", "Пътстрой" и "Пътно строителна компания Ес Би Ес". Те дадоха най-ниската цена - 32 млн. лв.

Целта е останалите участъци от пътя да се финансират с европейски средства, но през следващите програмни периоди. Пътят е част от еврокоридора, който свързва Финландия и Русия с Гърция през България и Румъния. Обявяването на частта през България за обект с национално значение дава възможност за ускоряване на всички административни процедури по подготовката на строителството, както и за незабавно отчуждаване на имоти.
Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.