Пропускане към основното съдържание

Издирваният шеф на либийското разузнаване е мъртъв?

Намерени са два трупа, които може да са на сина на Муамар Кадафи – Хамис, и на шефа на либийското разузнаване Абдула Сануси, съобщи телевизия Ал Джазира, цитирана от Ройтерс.
Медията не назовава източника си. Преди три месеца Международният наказателен съд издаде заповед за ареста на Сануси. Шефът на разузнаването, либийският лидер Муамар Кадафи и синът му Сейф ал Ислам са обвинени в престъпления срещу човечеството. 
Боевете между либийските бунтовници и силите на Кадафи продължават, като противниците на режима изглежда напредват не само в Триполи.

Петролният терминал на пристанището в град Брега вече е изцяло под контрола на бунтовниците, съобщиха те самите.

Верните на Кадафи части са напуснали града и са тръгнали към Сирт – родното място на либийския лидер, каза предсдтавител на военното командване на опозицията, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По-рано на пресконференция в столицата ръководителят на Преходния национален съвет Мустафа Абдел Джалил бе категоричен, че в градовете Сирт и Себха, които още се контролират от привърженици на Кадафи, хората също ще се вдигнат на въстание.
Той подчерта, че епохата на Кадафи е свършила и изрази надежда, че полковникът ще бъде пленен жив, за да се изправи пред съда.

Още по темата

Днес либийската държавна телевизия спря излъчването си, а бунтовниците заявиха, че са превзели централата й в Триполи.

"Революционерите щурмуваха сградата на телевизията, след като убиха войниците около нея. Сега тя е под техен контрол", заяви говорител на бунтовниците пред Ройтерс.
Противниците на режима вече контролират и летището на Триполи, по информация на телевизия Ал Арабия.

Бунтовниците твърдят, че са превзели 95% от либийската столица – на практика цялата без укрепения комплекс Баб ал Азизия.

Източниците от редиците им заявиха, че НАТО ще нанесе удар по укрепения комплекс на Кадафи в Триполи след молитвите по залез слънце.
Междувременно стана ясно, че Преходния национален съвет ще гласува, за да реши дали да изправи пленения вече Сейф ал Ислам пред Международния наказателен съд.

Предстои съветът да реши дали синът на Кадафи да бъде изпратен в Хага или да бъде съден в Либия, съобщи АФП, позовавайки се на посланика на съвета в Париж, който е заявил, че опозицията взема всички важни решения с вот.
Заедно с баща си Сейф ал Ислам е обвинен от Международния наказателен съд за престъпления срещу човечеството.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.