Пропускане към основното съдържание

Върнаха на работа скандалната директорка на дома в Асеновград

Весела Симеонова – скандалната директорка на дома за деца, лишени от родителска грижа в Асеновград "Таню Войвода", беше върната на работа с решение на Окръжния съд в Пловдив.
Тя беше отстранена от длъжност от Районния съд в Асеновград, след като две момичета от дома се оплакаха, че са държани заключени цяла седмица в изолатор.
В началото на месец август 13-годишната Надя и 14-годишната Катрин се оплакаха в полицията, че през юли учители са ги заключвали в стая, използвана за медицински изолатор.
Те разказали, че по време на седемдневния им престой в "изолатора” са им носели храна на поднос и са ги извеждали само до тоалетна.
Тогава децата обвиниха директорката, възпитателите и охраната на дома, че са ги удряли, обиждали и се държали унизително с тях.
След като скандалният случая доби публичност, институциите започнаха проверка, а директорката на дома беше отстранена от длъжност.
В решението на Пловдивския окръжен съд за връщането на директорката на работа е отбелязано, че не тя, а нейната заместничка е издала заповед момичетата да се затворят в изолатора и не за 7 дни, а за два.
Освен това според магистратите Симеонова няма да попречи на бъдещото разследване.
Докато се гледаше делото за връщането й на работа, Весела Симеонова се разплака в съдебната зала.
"Не мога да повлияя на служителите и децата, ако съм на работа”, каза директорката на дома. По думите й момичетата са напуснали сградата без разрешение и по правилник има наказания, които трябва да се изпълнят. Така тя оправда тяхното заключване.
Проверка на община Асеновград не откри нарушения в дома. Инспектори от Агенция „Закрила на детето” обаче констатираха, че възпитаниците на „Таню Войвода” редовно са карани да мият тоалетни и коридори като вид наказание.
Децата разказали пред инспекторите, че често били унижавани и бити. Има и административни пропуски.
"Не е ясно кога едно дете се е прибирало в дома, след като е излизало самò, защото липсват протоколи”, съобщиха за Dnes.bg от Агенция „Закрила на детето”.
Те ще издадат предписания на дома в Асеновград, ако нарушенията не бъдат отстранени, директорката я грози глоба от 2000 лева.
Предстои да се изясни и кой носи вината за заключването на деца в изолатор.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.