Пропускане към основното съдържание

Уорлик се прехласна по Нефтохим и Вальо Златев

Посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик даде висока оценка за работата на бургаската рафинерия.
Днес той бе гост на "Лукойл Нефтохим Бургас" и разгледа комбината, придружаван от Валентин Златев – шеф на Управителния съвет на дружеството, както и от кмета на града Димитър Николов.
На няколко пъти Уорлик посочи, че компанията е сред най-уважаваните както в България, така и по света, но и в САЩ, където Лукойл също оперира.
Той добави, че днешната обиколка му е дала възможност да се запознае пряко с работата на комбината. Още повече че научил как "Лукойл Нефтохим Бургас" е най-големият частен работодател и плаща високи данъци, които допринасят за икономиката на България.
На въпрос дали не се притеснява от упреците към рафинерията, че е монополист у нас, Уорлик каза, че по отношение на диверсификацията на предприятието – това е от компетенцията на българското правителство.
Отговора на посланика за монопола допълни и Валентин Златев, който каза, че никой не е забранил в България да има и още една рафинерия.
"Строежът на нефтокомбината си е заварено положение. Така че самата сделка при приватизацията е била в условията на естествен монопол. Ние не забраняваме да се построят още рафинерии в България. Никой на може да обвинява „Лукойл”, че се бори за монопол, при положение че е заварил това положение и не ограничава възможността да работят и други рафинерии. Ако не се лъжа, 3 или 4 има други такива. Второ, всеки може да внася. Въпрос е на конкурентоспособност и на цени", допълни той.

Още по темата

Златев бе попитан и за хода на монтирането на измервателни уреди в предприятието.
Той поясни на журналистите, че наредбата се изпълнява и в момента, но има технически срок за довършване.
"Единствено е наложена промяна в срока и в количеството на измервателните уреди, които трябваше да се монтират на нефтения терминал. За там митницата има друго виждане", каза още Златев, но поясни, че за завода уредите ще се монтират до края на годината.
"Всичко останало са свободни приказки. Ние ще изпълним всички закони, които трябва", категоричен бе той.
В края на миналата седмица главният инженер на рафинерията Илшат Шарафутдинов обяви, че 30% от исканите по закон измервателни уреди вече са поставени в "Лукойл Нефтохим".
27 милиона долара ще са необходими, за да бъдат поставени всички измервателни уреди, пресметна тогава той.
Драмата около "Лукойл Нефтохим" се разигра в края на миналия месец, след като по заповед на шефа на митниците Ваньо Танов бе отнет лицензът на "Лукойл" за управление на данъчен склад.
Впоследствие съдът върна лиценза и рафинерията започна отново да произвежда горива.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.