Пропускане към основното съдържание

Все повече хора не могат да намерят работа повече от година

Хората, които не могат да си намерят работа от повече от година, стават все повече. Обезкуражените, че някой ще ги наеме също се увеличават. В същото време заетите продължават да намаляват. Най-голям е спадът при самонаетите, показва наблюдението на работната сила на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2011 г.

През периода април-юни безработните са били 369.8 хил. или с 27.6 хил. повече спрямо същите месеци на 2010 г. Безработицата е стигнала 11.2% от икономически активното население. Показателят нарежда България сред страните в Европа, в които пазарът на труда се влошава с най-бързо темпо. Близо 210 хил. души стоят без работа повече от година, въпреки че са заявили, че активно търсят такава. Броят им се увеличава дори и спрямо първото тримесечие на тази година, въпреки пролетното оживление на пазара на труда заради набирането на работници за летния сезон.

Заетите над 15 години са намалели до 2.934 млн., което е с 4.5% по-малко спрямо година по-рано. В тази категория влизат наети, работодатели и самонаети, които през периода април-юни 2011 г. са работили дори един час срещу заплащане. Тук попадат и хората, които са били в болнични, майчинство, ползвали са годишния си отпуск или са стачкували.

Данните на НСИ показват, че всички категории заети са намалели, но най-голям е сривът при самонаетите. Техният брой се е стопил до 220.8 хил., което е с 11.7% по-малко спрямо второто тримесечие на 2010 г. По-малко са и наетите, работодателите и неплатените семейни работници.

Работните места са намалели повече в частния сектор отколкото в обществения. Най-засегнати от съкращенията са били хората с основно или по-ниско образование. Служителите, завършили университетса намалели само с 0.5%.
Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.