Пропускане към основното съдържание

ИТАР-ТАСС: В Либия се провежда наземна операция на НАТО

Информационните технологии в съвременния свят достигнаха такова равнище, че дават възможност за отразяване в пряк ефир не само на революция на един отделен площад, но и на война, при която бойните действия се водят на няколко фронта едновременно, се казва в материал на кореспондента на ИТАР-ТАСС в Кайро Дина Пяних.

Това също толкова успешно дава възможност за манипулиране на общественото мнение чрез поднасяне на „обективна информация“, изхождайки от интересите на отделните страни.

Съдейки по всичко, точно това наблюдава целият свят в Триполи, където вече половин година въстаниците с подкрепата на бойната машина на НАТО противостоят на правителствените сили на Муамар Кадафи.
Четири дни след нахлуването на отрядите на въстаниците в либийската столица стана ясно, че далеч не всичко е толкова еднозначно около битката за Триполи, която арабските телевизии обявиха за „последните часове на Кадафи“.

Всъщност – за арабските телевизии. Оказа се, че десетки репортажи за победоносното навлизане на „революционерите“ в столицата не са нищо повече от не съвсем удачно монтирани репортажи и постановъчни кадри, заснети в „либийските павилиони“ в Катар.

И многобройните клипове, качени в Интернет, който засега не е изцяло под контрола на цензурата, са ярко доказателство за това.

На кадрите от превзетия от въстаниците Триполи има очевидни разминавания – или липсват барелефи и елементи от архитектурния декор на историческите сгради в столицата там, където те всъщност наистина са, или много силно удря в очите светлина от уличното осветление в града, който едва успява да се съвземе от натовските бомбардировки и в който има сериозни проблеми с електроснабдяването.

Създадените наскоро от „катарските режисьори“ буквално „на коляно“ декори се набиват на очи с явното си несъответствие с реалните.

По информация от блогове, чиито автори са и жители на Триполи, визуалната картинка от ефира на западните и арабските телевизии е била създадена за това, че да се прикрие нахлуването на войските на коалицията на територията на страната.

В нарушение на всички резолюции на ООН в Либия по същество започна наземна операция.

И макар че Лондон все още изказва предположение за възможността в страната да са прехвърлени нейни армейски части, фактите говорят, че подобна перспектива вече става реалност.

На 21 август е била планирана операция на НАТО в Триполи с цел превземане на града.

Две седмици преди това авиацията на НАТО бомбардира град Злитан източно от столицата.

Както заяви тогава пред журналисти говорителят на либийските власти Муса Ибрахим, „това се прави изключително с цел да бъде разчистен пътят на въстаниците към Триполи“.

Тази бомбардировка коства живота на 85 мирни жители на съседно село – в пламъците от ракетните взривове изгоряха къщи с жени, деца, старци, които след това в официално изявление НАТО обяви за военни обекти и всичко плавно „отиде в забвение“.

Десетки очевидци и блогъри разказват, че през нощта срещу неделя на брега на Триполи е бил извършен десант на френския Чуждестранен легион – професионални наемници, преминали през Афганистан и Ирак.

Освен това по налична информация в щурма на Триполи са участвали и британски спецчасти – бойци от 22 полк на специалните части SAS. В операцията са били задействани и бойци от Катар и ОАЕ, мнозина от тях, също според очевидци, са били убити.

На бунтовниците е била отредена ролята на масовка, която е трябвало пред камерите на „Ал Джазира“ да стреля, както се полага, на никъде, и да размахва кралски знамена,  уж ликувайки.

Тази операция, наречена „Зората на русалката“ /Mermaid Dawn/,е била разработвана 10 седмици, при подготовката й е била унищожена комуникационната система на столицата.

При подготовката на щурма на Триполи на пълни обороти работеше пропагандната машина. Било е планирано Муамар Кадафи да бъде обявен за убит при натовските бомбардировки. С помощта на програма за обработка на снимки дори са били монтирани фотографии на убития полковник.

Но те се появиха преждевременно в интернет, което провали плановете на „заговорниците“.

След като почувстваха свободата и че всичко е позволено, вместо да затвърдят успехите на чуждите специални сили, въстаниците се „отпуснаха“ - повсеместно бяха регистрирани случаи на мародерство, грабежи и насилие, включително и спрямо жени. И всичко това в свещения за мюсюлманите месец рамадан, когато даже отрицателните помисли се оценяват като голям грях.

Част от кампанията по дезинформиране бяха съобщенията за ареста или смъртта на синовете на Кадафи – Мохамед, Саади, Сейф ал Ислам, както и на шефа на либийското разузнаване.

Било готово и „съобщение“ за смъртта на дъщерята на полковника Айша Кадафи. При това кадрите, появили се в мрежата, се оказва, са били монтирани от снимки на загиналата при терористичен акт в Пакистан Беназир Бхуто.

Но всичко това се оказаха блъф, както и активното придвижване на въстаниците в града, които и до момента твърдят, че контролират над 95% от него. Отчасти плановете на въстаниците бяха провалени от Сейф ал Ислам, който се появи жив и здрав в хотел „Риксос“, където се срещна с чужди журналисти.

А за репортерите, които уж вчера били задържани за заложници от силите на Кадафи.

Оказа се - и това вече не е тайна, че под прикритието на журналисти тези хора изпълняват на либийска територия задачи, поставени им от съвсем други американски, британски и френски служби.

Има и информация, че те са заплашвали с физическа разправа свои „колеги“, които са искали да предадат истината за случващото се в Триполи.

В момента разстановката на силите в Либия е такава, че под контрола на силите на Кадафи са Сирт и Себха, Злитан, Рас Лануф и Марса ел Брега. Последните две населени места според твърденията на въстаниците, са под техен контрол, макар че за това досега не са представени никакви документални доказателства.

Както съобщи телевизия „Ал Арабия“, преговорите на въстаниците с вождовете на племето казазаф, към които принадлежи Кадафи, за безкръвното предаване на родния му град Сирт, са се провалили, а бойците от племето се готвят за решаващата битка.

Има информация, че в района на оазиса Гадамес в югозападната част на Либия са навлезли части от армията на Алжир, който не изпитва особени симпатии към метежниците.
Въпреки очевидния провал на блицкрига, Западът и НАТО отвориха кутията на Пандора, която дори и след оттеглянето или смъртта на Кадафи ще хвърли Либия в пропастта на кланица, която може да се прехвърли и в други страни. 

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.