Пропускане към основното съдържание

Дянков: Няма да вдигаме данъци, докато сме на власт

Данъците няма да се вдигат през 2012 година. Няма да се вдигат и докато ГЕРБ са на власт, а ГЕРБ ще продължи да е начело на държавата и след 2013 година, защото си вършим добре работата. Финансовата политиката, която водим от две години насам, не налага тяхното увеличение. Това заяви в ефира на БНТ вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков и допълни, че и Пактът за финансова стабилност, който се стреми да въведе, ще допринесе за това, предаде КРОСС.
Пактът за финансова стабилност, който предложиха Ангела Меркел и Никола Саркози, е същият като нашия пакт за стабилност, който набира скорост. Те искат дефицит под 3%, в случая ние приехме под 2%, както и държавите от еврозоната да не харчат повече от определен процент от БВП. България прие да не харчи повече от 40%, поясни финансовият министър.
По думите му променената в Европа обстановка ще помогне и на битката на правителството в българския парламент по отношение този документ. Защото това е решението на дългосрочния проблем. Това ще успокои и пазарите. А пазарите вече не вярват на политиците – нито в Европа, нито в САЩ.
Дянков изказа мнение и относно коментарите за негативното бъдеще на еврозоната. По думите му разпадането на еврозоната е лошо пророкуване. Тя няма да се разпадне. Еврото с времето ще стане още по-силна валута, защото доларът ще отслабва. В САЩ проблемите са по-големи. Коментарите са полезни, защото трябва да се помисли за какво е еврозоната за държавите, които са вътре, подчерта той.
Що се отнася до искането на КНСБ за увеличение на заплатите в бюджетната сфера от 1 януари 2012 година, исканите срещи с премиера и заплахите на лидера им Пламен Димитров за „гореща есен”, Дянков заяви, че преди избори в такива разговори той няма да участвам. Това са предизборни разговори. Ако трябва, дори ще си взема отпуска по това време. Бюджетните теми се решават на база развитието на икономиката и подобни разговори могат да се водят едва след като излязат прогнозите за септември и октомври. Защото през август прогнозите за развитие на икономиките са лоши, подчерта финансовият министър.

Източник actualno.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.