Пропускане към основното съдържание

Правителството ще предложи на парламента стратегия срещу прането на пари

Създаване на регистър на банковите сметки и данъчните декларации и на фонд за жертвите на престъпления, който ще се финансира с отнетото от перачите на пари. Това са част от идеите в първата национална стратегия за противодействие на изпирането на пари.

Тя ще бъде приета утре от правителството, а окончателното й одобряване зависи от парламента. След това по нея ще бъде написан план с конкретни мерки.

Стратегията беше разработена от фондация "Риск монитор" и беше представена още през март. Тя предвижда и улесняване на достъпа на разследващите до банкова, търговска и данъчна информация.

Друга идея е да се създаде регионална мрежа от точки за контакт по проблемите на изпирането на пари и финансирането на тероризъма.

Предлага се с част от конфискуваните средства да се подпомагат жертвите на трафика на наркотици и хора. С останалата част от отнетото от престъпниците се предвижда да се финансират разследванията срещу тях.

От "Риск монитор" предложиха и да се създаде списък с фирмите и хората с доказано участие в схеми за пране на пари.

Нова тенденция според експертите е мръсните пари да се връщат в България под формата на чуждестранни инвестиции. Те минават и транзит през страната и престъпниците използват български институции за изпирането им. Има и чисто вътрешни потоци на нечистите капитали.
Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.