Пропускане към основното съдържание

Прокуратурата поиска спиране на процеса срещу Строс-Кан

Прокурорите по делото срещу Доминик Строс-Кан поискаха от съда в Ню Йорк да прекрати процеса срещу бившия шеф на Международния валутен фонд (МВФ), съобщи Би Би Си.

Процесът срещу Строс-Кан е по седем обвинения, включително опит за изнасилване, сексуално нападение и принудително задържане.

Обвиненията, базирани на показания на камериерката Нафисату Диало, обаче се разклатиха през последните седмици, след като се появиха много въпросителни около мотивите на жената и истинността на твърденията й.

Бившият шеф на МВФ бе арестуван през май, след като камериерката се оплака, че я е изнасилил в хотелска стая в Ню Йорк.
Днес прокурорът по делото заяви, цитиран от Ройтерс, че Диало не е била честна в твърденията си и обвинението вече не е убедено във вината на Строс-Кан.

Очаква се съдът да се произнесе за бъдещия ход на делото във вторник.

Ако процесът бъде прекратен, Строс-Кан ще може да се върне обратно във Франция, въпреки че Нафисату Диало вече заведе отделен граждански иск срещу него.

„Окръжният прокурор на Манхатън Сайърс Ванс отхвърли правото на една жена да получи правосъдие по дело за изнасилване“, заяви адвокатът на камериерката Кенет Томпсън, след като по-рано се срещна за кратко с обвинителите в съда.

„Той не само обърна гръб на тази невинна жертва, но загърби и съдебните, медицинските и други физически доказателства по този случай. Ако окръжният прокурор на Манхатън, който е избран, за да защитава нашите майки, дъщери и сестри, нашите съпруги и любими не се застъпва за тях, когато те са изнасилвани или сексуално малтретирани, кой ще го направи?“, попита адвокатът.
Защитниците на Доминик Строс-Кан не коментираха днешните събития.
Същевременно властите в Париж все още обмислят дали да повдигнат обвинения срещу бившия шеф на МВФ, след като през юли френската писателка Тристан Банон внесе жалба срещу него за опит за изнасилване.

До скоро Строс-Кан бе спряган за основен съперник на държавния глава Никола Саркози в президентските избори, които ще се проведат през април 2012 година.
Едва ли обаче Доминик Строс-Кан ще се върне в политиката след събитията от последните месеци, коментират световните агенции.
След ареста му на 14 май в Ню Йорк той бе принуден да напусне ръководния пост в МВФ и бе поставен под домашен арест в САЩ.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.