Пропускане към основното съдържание

Цените нагоре, доходите надолу!

Издръжката за живот на член на четиричленно домакинство през юни е нараснала с 6,8 на сто спрямо юни 2010 година и е 528,14 лева. 

Тоест на домакинство му трябват поне 2013 лева месечно за нормален живот, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

От първи юли растат цените на основни стоки и на горива. При този темп инфлацията през декември ще е 8-9 процента на годишна база, каза Димитров. 

Инфлацията през юни е 3,5 на сто на годишна база, докато средната за ЕС е 3,1 на сто. 

Тази инфлация нанася директни вреди на покупателните способности на всички български граждани, коментира президентът на КНСБ. 

Границата на бедност през юни вече е 198,48 лева и се е увеличила със 7,2 на сто спрямо юни 2010 година.

На този фон доходите на домакинствата падат с 2,1 на сто през първото тримесечие спрямо същия период на 2010 година, отчете още синдикатът. 

В КНСБ са установили, че на пазара на труда има стагнация. В няколко сектора производството се увеличава, но няма ръст на заплатата и на заетите лица. 

В тази връзка синдикатът започва подготовка на есенна кампания за по-високи доходи. 

КНСБ ще иска от 2012 година увеличение на разходите за бюджетни заплати с 10 процента в някои браншове, където има нарастване на производителността, без това да е отразено в адекватен ръст на заплатата или в броя на заетите. 

При добива на въглища например има ръст от 13 процента за първите три месеца, а броят на заетите хора пада с 1,7 на сто, а средната заплата – с 0,8 на сто.

33% от всички заети работят за трудово възнаграждение под 75% от средната работна заплата. 

Най-ниски са заплатите в сферите на озеленяването, производството на мебели, облекло и преработката на кожи, отчитат още от синдиката.


 Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.