Пропускане към основното съдържание

Опасен грип ни удря в очите

Епидемия от грип по очите може да пламне през септември в цялата страната. Засега се наблюдава бум на заболяването само в отделни райони. Най-много са поразените в София, Перник, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново, съобщиха от Клиниката по офталмология в Александровска болница вчера, където не минава ден, без да регистрират поне по трима-четирима с това заболяване от някой от тези райони, пише Монитор.
Заболяването се нарича епидемичен кератоконюнктивит, силно заразно е и се причинява от много устойчив вирус, обясни проф. Руска Христова – завеждаща Клиниката по офталмология в университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ”. Вирусът може да живее повече от две седмици върху мръсни повърхности на мебели, маси за хранене и столове. Най-много се въди той в банкнотите и по дръжките на вратите в хотелите и ресторантите. От него могат да бъдат засегнати цели семейства, каквито случаи вече имам в клиниката, обясни проф. Христова.
Инфекцията се предава не само с кихане, кашляне и от употребата на общи хавлиени кърпи, но и с ръкуване. Децата, освен че вдигат температура, имат и болки в гърлото. Антибиотиците не помагат.
Освен сред заболелите летовници на морето летният грип по очите поразява масово и децата в сборните групи през лятото в детските ясли и градини, обясниха още лекарите от Александровска болница.
Проф. Христова обясни, че новата болест започва като традиционна лятна настинка с общо неразположение, гадене, болки в ставите, повишаване на температурата. Вирусът удря очите най-накрая, но най-жестоко. Първоначално се зачервява вътрешността им, а след това и клепачите, които се и подуват. Това става едва седмица след заразяването.
След още три-четири дни по роговицата се появяват бели петна, които са най-страшни за пациента, подчерта проф. Руска Христова. Стигне ли се дотам, лечението се усложнява. Въпросните петна увреждат зрението и човек може да гледа мъгляво с месеци, затова лечението на заболяването трябва да започне веднага, изтъкна тя.

Източник actualno.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможност