Пропускане към основното съдържание

По-малко осигурени пазят дупката в бюджета на НОИ

Осигурените в България продължават да намаляват. От януари до юни 2011 г. плащащите вноски за пенсия, болест, майчинство и безработица са били близо 2.7 млн. души, или с над 51 хил. по-малко спрямо същия период на миналата година. Това показва справка на Националния осигурителен институт (НОИ), подготвена за "Дневник".

Основните причини за това са ръстът на сивата икономика, съкращенията, емиграцията и увеличаващият се брой продължително безработни и обезкуражени, че ще намерят работа, коментираха работодатели, синдикалисти и експерти в осигуряването.

Данните на НОИ за намаляването на осигурените контрастират с тези на министерството на труда, според което безработните през юни са били с над 44 хил. по-малко спрямо януари. Според експертите това означава, че част от тези, които вече не се осигуряват, продължават да работят, но в сивата икономика.

Сегашното намаление на легално работещите е по-малко от миналогодишното, когато спадът беше 160 хил. души. Въпреки това последствията са не по-малко негативни, защото отварят още по-голяма дупка в и без това огромния дефицит на осигурителната система. В закона за бюджета й за тази година е планирано недостигът да бъде 1.4 млрд. лв.

Засега към тях се добавят още 160 млн. лв., колкото е неизпълнението на приходите към края на юни. Допълнителната дупка ще трябва да се запълва с парите на всички данъкоплатци. Това означава, че и пенсионерите ще финансират част от пенсиите си. Друг минус е, че насочвайки допълнителни ресурси към осигурителната система, държавата лишава други сектори от нужните им средства.

Ниският осигурителен доход е другата причина за недостига в осигурителната система, обясниха от института. Според разчетите в Закона за бюджета на общественото осигуряване през тази година той трябва да стигне 610 лв., но средната му стойност за първите шест месеца е 586 лв.

Неизпълнението на постъпленията беше официалната причина за упреците на премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Симеон Дянков срещу бившия управител на НОИ Христина Митрева.


Тезата на управляващите беше, че залагайки нереално високи приходи, осигурителният институт раздува бюджетния дефицит. В резултат на това Митрева подаде оставка, а НОИ е без управител вече повече от три месеца, макар да бяха обявени двама кандидати за поста.
Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможност