Пропускане към основното съдържание

Лошите и преструктурирани кредити са нараснали с 40% за година

Лошите и преструктурирани кредити вече са близо 8.6 млрд. лв., показват данни на БНБ за юли. Увеличението им само за месец е с 340 млн. лв., а на годишна база ръстът е с почти 40 на сто.

Според статистиката на БНБ по-силно е увеличението на лошите заеми при бизнеса и по-малко при домакинствата. Лоши и преструктурирани са кредитите, чието обслужване е просрочено над 90 и над 180 дни, както и такива, които са предоговорени, но вече се изплащат редовно.

Този вид заеми за фирмите са нараснали с 47% за година и достигат 5.28 млрд. лв. Малко по-добро е положението при лошите заеми за домакинствата, чиято стойност е нараснала с 27% спрямо юли миналата година и стига 3.3 млрд. лв.

Общият ръст на просрочени и предговорени заеми е по-малък, отколкото беше през юни, изчислен на годишна база. Тогава те бяха нараснали с почти 41% за година, след като предишните месеци имаше леко забавяне в увеличението.

Всички кредити на българския пазар – за бизнеса и за домакинствата, са отбелязали едва 2.5% ръст през юли спрямо същия месец на миналата година. Стойността им през миналия месец е над 52 млрд. лв., от които близо 19 млрд. лв. са на домакинствата.

В същото време депозитите – и на фирми, и на физически лица, са нараснали с 12% за година и вече са близо 46.2 млрд. лв. От тях 28.9 млрд. лв. са на домакинствата.
Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.