Пропускане към основното съдържание

Пак таван от 180 000 лв. за трансплантация на дете

Кабинетът премахна ограничението за максималното финансиране на трансплантации на деца в чужбина, което не трябваше да надвишава трикратния размер на стойността на операцията у нас.
От днес се връща старият вариант на държавната субсидия за лечение на деца в чужбина, като се уеднаквява режимът за финансиране на трансплантациите с останалите видове на лечение.
Така всяко дете, нуждаещо се от трансплантация, ще може да кандидатства за максималната субсидия от 180 000 лв. Ако необходимата сума за лечението му е по-голяма, то остатъкът отново ще трябва да се набира с дарения, обясниха от пресцентъра на здравното министерство.
Ограничението на държавната субсидия беше въведено в началото на юли. Тогава срещу нея се обявиха родители, пациенти и неправителствени организации.
Така при стойност на бъбречната трансплантация у нас 15 хил. лв. максимумът на държавната субсидия беше 45 хил. лв. на дете. Сумата не стигаше да покрие разходите на пациента, защото стойността на същата манипулация в Европа е между 80 и 100 хил. евро.
Това поставяше семействата пред една възможност – задължителното набиране на средства чрез дарения, за да покрият големия остатък.
"Знаете, че това решение беше взето в условията на остър недостиг на средства за Фонд за лечение на децата в чужбина, което обаче беше преодоляно с допълнителни пари от бюджета", обясни здравният министър Стефан Константинов след заседанието на Министерския съвет.
Опасност за ново ограничение догодина няма, увери министърът, защото бюджетът на институцията непрекъснато се увеличава и догодина той ще бъде достатъчно голям – 8 млн. лв.
"Можем да сравним 2006 г., когато само 39 деца са били изпратени за лечение в чужбина и 2010 г., когато са били 276. Тази година вероятно ще бъдат над 300 деца. Фондът работи", увери Константинов.
За месеците на ограничения е имало откази за лечение на деца в чужбина само по медицински причини, уточни министърът, но не и заради недостиг на средства.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможност