Пропускане към основното съдържание

16 000 полицаи излизат по улиците на Лондон

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън обеща да бъде възстановен редът в страната след най-силните през последните 20 години безредици, а техните организатори ще понесат отговорност за това.

Това е чисто и просто престъпност. Хората не трябва да се съмняват, че ще направим всичко възможно, за да възстановим реда по улиците на Великобритания, заяви Камерън след спешно заседание на Даунинг стрийт. Той съобщи, че през следващата нощ броят на полицаите по улиците на Лондон ще бъде увеличен от 6000 души снощи на 16 000 души.

В четвъртък британският парламент ще прекъсне ваканцията си и ще се събере на спешно заседание, на което ще обсъди създалата се ситуация, обяви още премиерът Камерън.

Междувременно вътрешният министър Тереза Мей отхвърли исканията в големите градове да бъдат пратени армейски части или да се използват водни оръдия за потушаване на избухналите размирици.

Британската полиция не използва водни струи. Редът в Обединеното кралство се поддържа в сътрудничество с различните общности, отбеляза Мей.
Размириците във Великобритания взеха първата си жертва. Двайсет и шест годишен мъж, прострелян снощи в кола в Кройдън, предградие в южната част на Лондон, е починал от раните си. За момента няма по-подробна информация.

Лондон преживя трета нощ на ожесточени сблъсъци между групи младежи и полицията. Вълнàта палежи и грабежи обхвана и други големи английски градове: Бирмингам, Ливърпул, Манчестър, Бристол.

Снощи премиерът Камерън прекъсна отпуска си, който прекарваше в Италия и се върна в Лондон, за да събере днес правителствената комисия по извънредните ситуации – Cobra.

Преди началото на спешното съвещание Камерън се срещна с вътрешния министър Тереза Мей и с изпълняващия длъжността шеф на Скотланд ярд Тим Годуин.

На въпрос защо премиерът е решил да прекрати отпуска си, след като първоначално беше заявено, че това не е необходимо, от Даунинг стрийт отговориха: „Ситуацията стана по-сериозна“, пише Би Би Си.

Безредиците започнаха в събота в лондонския квартал Тотнъм в северната част на града, когато около 300 души се бяха събрали пред местния полицейски участък, за да разберат как върви разследването на смъртта на 29-годишния Марк Дъгън, застрелян от полицаи на 4 август.

При инцидента полицаят, застрелял Дъгън, също е бил ранен, при това, както твърди полицията, младият мъж е стрелял първи.

Оттогава полицията трудно успява да се справи с безчинстващите младежи.
Премиерът трябва да отговори на въпроса как безредиците се разпространиха далеч извън пределите на един лондонски район и кой стои зад тези вълнения. Камерън няма да може да избяга и от въпроса защо полицията не се справи с усмиряването на младежите, отбелязва Би Би Си. 

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.