Пропускане към основното съдържание

Общината е на път напълно да загуби Централните хали

Акциите на Столичната община в "Централни хали" АД са запорирани и възложени на частна фирма. Общината дължи на компанията близо 11 млн. лв., отказва да ги плати вече две години и запорът е отговорът на фирмата. Той проваля споразумението между общината и собственика на 75% от халите - "Ащром".

Сделката беше кметството да получи градинката пред Руската църква, за да не бъде застроена, срещу пълна собственост на "Ащром" в халите. Информацията за случая огласи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Отчуждено, но не платено

Всичко започва през 2008 г. , когато общината отчуждава имот от 4585 кв.м в широкия център между улиците "Веслец" и "Козлодуй". Той е необходим за т.нар. пробив за бул. "Данаил Николаев", който ще направи пряка връзка между Сточна и Централна гара. Собственикът на имота е "Ирис БН" ЕООД, на която отначало общината предлага 9.1 млн. лв. обезщетение, но след това без обяснение го намалява на 4.5 млн. лв.

Фирмата оспорва по-ниската оценка и през 2009 г. съдът определя компенсация от 8.58 млн. лв. От две години "Ирис БН" чака да си получи парите, защото по закон само след това може да предаде имота на общината. Заради приетия за терена подробен устройствен план тези близо 4.6 дка не могат да се използват за нищо друго освен за строителството на булеварда. С времето сумата набъбва и с лихвите вече е близо 11 млн. лв.

Един съд дава, друг - не
В началото на 2011 г. "Ирис БН" се обръща към частен съдебен изпълнител, за да бъдат наложени запори на сметките на общината и фирмата да получи обезщетението, признато от съда. Запорите ту се налагат, ту се свалят и дори частният изпълнител не знае какво да прави. Първо през май излиза решение, с което Софийският градски съд го задължава да блокира сметките на общината, защото тя е длъжник като всеки друг и трябва да си плаща. Тогава запорите върху сметките са наложени, но парите така и не са преведени на "Ирис БН".

Само преди два дни обаче излиза решение на административния съд на София, с което запорите са отменени. В мотивите се казва, че тъй като в решението, с което обезщетението за отчуждения имот е увеличено на 8.58 млн. лв., ги няма думите "осъжда общината да плати", няма как парите да се търсят с частен изпълнител. Подобен текст обаче няма как да се запише в това решение, тъй като то има съвсем друг предмет - заповедта на кмета за отчуждаване.

Кметът Фандъкова вчера коментира, че оценката на имота е двойно по-висока от пазарната и при сегашните цени парцелът ще струва по-малко от 4 млн. лв. "Направили сме всичко възможно да не изплатим тази огромна сума. Аз защитавам обществения интерес", каза тя. От решението на съда, с което е присъдено обезщетението от 8.58 млн. лв., обаче става ясно, че представителят на общината по делото е приел сумата без никакви възражения.

Като няма пари - акции

"Ирис БН" обаче разполага с решение, в което съществува изразът "осъжда Столична община да плати" и то е за сумата от 150 000 лв. На толкова Софийският градски съд е оценил хонорара на адвоката и разноските по спечеленото от фирмата дело. По него частният изпълнител е задължен да наложи запори на общината. "Ирис БН" прехвърля вземането за 150 000 лв. на друга фирма - "Би Пи Ел - Глобал инвестмънтс груп", управлявана от адвокат Николай Баташки.

След като вижда как общината отказва да плати на "Ирис БН", той предприема друг ход - да не търси пари, а акции. Законът позволява на всеки кредитор сам да избере как да му се плати и така по искане на "Би Пи Ел" в Централния депозитар е записан запор на всичките 1 250 акции на общината в "Централни хали". Сега претенции за акциите има физическото лице Диян Митев, каза секретарят на общината Ралица Стоянова. Те са му били прехвърлени от "Би Пи Ел" и със съдебно определение Митев е обявен за техен пазач.

 "Изключително скандален случай. Сезирали сме прокуратурата, вчера съм изпратила писмо до Националната следствена служба, а утре ще уведомя и главния прокурор", коментира Фандъкова. "Ако обикновен гражданин дължи на общината 5 лв., ще го направи на нищо и ще си ги вземе, а когато тя дължи, и то огромна сума, прави какво ли не, за да не плати", контрира адвокат Баташки.

По закон

- През декември 2010 г. Конституционният съд (КС) отмени привилегията на общините, която в продължение на една година ги спасяваше от запориране на сметки и принудително плащане. По искане на омбудсмана КС се произнесе, че срещу местната власт могат да се водят изпълнителни дела. Това отприщи лавина от запори на сметки на местната власт в началото на годината.
- Според Закона за общинската собственост имотите се отчуждават само след предварително и равностойно обезщетение. Оценките се правят по пазарни цени, които се определят според стойността на имоти с подобни характеристики в близост до отчуждавания.



















Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.