Пропускане към основното съдържание

Токът и парното ни по-скъпи от днес

От днес влизат в сила новите цени на електроенергията, природния газ и парното.
След одобрените промени цената на електроенергията за бита поскъпва с малко под два процента.
За Е.ОН цената на дневната електроенергия се увеличава с 1,92 процента, а нощната - с 1,91 процента.
За ЕВН дневната електроенергия поскъпва с 1,90 процента, а нощната - с 1,95 процента, а за ЧЕЗ дневната тарифа на тока се увеличава с 1,89 процента.
Средното увеличение на тока общо за бита и за индустрията е с около три на сто. По някои от тарифите за малките и средни предприятия, които също купуват ток на регулирания пазар, увеличението на цената на електроенергията ще е с около 5 процента.
Цената на природния газ от 1 юли се увеличава с 4,71 процента до 557,22 лв. за 1000 куб. метра, но заедно с увеличението от 1  април поскъпването на синьото гориво става 9,39 процента.
На база на това поскъпване се преизчисляват и цените на парното.
За София парното ще поскъпне с 4,55 на сто. Във Варна цената на топлоенергията скача с 8,84 на сто, в Пловдив - с 6,76 процента, в Бургас - с 5,54 процента.
Увеличението на цената на парното в Сливен ще е с 0,75 процента, в Габрово - с 0,94 процента, във Враца - с 0,53, в Перник - с 1,44 процента, в Русе - с 5,06 процента, а в Плевен - с 6,58 на сто.
Единствено във Велико Търново цената на парното ще бъде намалена с 2,52 процента.
Повишаването на минималната работна заплата на 270 лева няма да може да компенсира скока в цените на енергоресурсите - електроенергия, топлоенергия и природен газ, сочат сметките на икономически анализатори.
За малкия и среден бизнес повишението на цените на електроенергията ще бъде допълнителен разход на фона на стагниращото вътрешно потребление, коментира пред БТА Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в "Индъстри Уоч". 

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.