Пропускане към основното съдържание

Отдавна заспал вулкан изригна в Еритрея

Отдавна заспал вулкан изригна в Еритрея, изхвърляйки пепел на 13,5 киломера във въздуха, съобщи Ройтерс.

Вулканът Дуби, който се намира близо до границата с Етиопия, е започнал да изригва около полунощ в неделя след серия от земетресения, ударили района по-рано през деня. Най-силният трус е бил с магнитуд 5,7 по скалата на Рихтер.
„Вулканичният облак бе покрил целия град сутринта, но сега се прояснява малко“, разказа пред Ройтерс жител на столицата Асмара, която е отдалечена на 350 км от вулкана.
Смята се, че последното активизиране на Дуби е било през 1861 година.

Изригването накара държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън да прекъсне посещението си в Африка заради опасения, че облакът пепел може да попречи на отпътуването й от съседна Етиопия.

Според американски представители етиопските авиационни власти обмислят да затворят тази вечер международното летище в столицата Адис Абеба, понеже облакът вулканична пепел се е насочил към града.
През 2005 г. Етиопия евакуира над 50 000 души след серия земетресения и вулканични изригвания в района, припомня Ройтерс. Тогава, докато хората бягаха от домовете си, стотици животни биваха буквално поглъщани от разцепващата се земя.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.