Пропускане към основното съдържание

Европарламентът ще обсъди членството на България и Румъния в Шенген

Евродепутатите ще обсъдят днес следобед доклада на Карлуш Коелю за готовността на България и Румъния за Шенген по време на пленарно заседание в Страсбург. Европейският парламент ще гласува по въпроса в сряда.

Становището на Европарламента за разширяването на шенгенското пространство има консултативен характер, но е задължително. За момента част от парламентарните групи изразиха подкрепата си за присъединяването на България и Румъния към зоната без граничен контрол.

В началото на май комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента прие с мнозинство доклада на Коелю за готовността на двете балкански страни в изпълнението на шенгенското законодателство.

По време на обсъжданията в парламентарната комисия докладчикът подчерта, че България и Румъния категорично са готови да влязат в шенгенското пространство и за тях не трябва да се използват двойни стандарти. "Те дори са по-подготвени да защитават границите на Европа, отколкото някои настоящи членки на Шенген", заяви тогава Коелю.

Борбата на София и Букурещ да докажат, че са изпълнили критериите за шенгенското пространство започна още в края на миналата година, когато Франция и Германия изпратиха официално писмо до Европейската комисия, че двете най-нови членки на ЕС не са готови за Шенген. След това редица други държави като Холандия, Финландия и Норвегия изразиха съмнения, че България и Румъния ще успеят да опазят границите на ЕС и сигурността на гражданите му.

Източник dnevnik.bg
шенген

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.