Пропускане към основното съдържание

"Холандия ни блокира за Шенген", "Съд за спукан силиконов бюст"

Шенген се отлага




"Новинар":

Холандия ни блокира за Шенген




България и Румъния няма скоро да се присъединят към Шенген, стана ясно на съвета на вътрешните министри в ЕС. Министрите трябваше да разгледат доклада за напредъка на двете страни, който само ден по-рано бе одобрен от Европарламента, давайки на България и Румъния зелена светлина към шенгенското пространство. Холандското правителство обаче заяви, че ще се произнесе по въпроса едва през 2012 г., и то след изпитателен период за двете страни. По думите на холандския министър за имиграцията на Херд Леер, е наложително съдебните реформи в България и Румъния да са ефективни и необратими, а новите страни да контролират ефективно общите граници на съюза.

Резервите на Холандия обаче са били споделени от и Франция, Германия, Швеция, Финландия и Дания, които са обезпокоени от корупцията у нас и в северната ни съседка.



Загуби



"Стандарт":
Губим 12 млн. лв. от краставиците



Българските производители на краставици са изгубили около 12 млн. лв. до момента заради опасната бактерия ешерихия коли, която взе десетки жертви в Северна Европа. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов след среща с представители на зеленчукопроизводителите. Загубите в цяла Европа растат и затова Еврокомисията реши да увеличи помощта за сектора от 150 на 210 млн. евро. За да получи компенсации, всеки от производителите, който търпи загуби от проблема с опасната бактерия, трябва да поиска обосновано сумата, с която смята, че е ощетен. Същото трябва да направят и нашите зеленчукопроизводители. Те трябва да докажат, че от 26 май до 30 юни са претърпели загуби от нереализирана или унищожена продукция, обясни Мирослав Найденов. Производителите ще трябва да сключат договор с Разплащателната агенция и да докажат загубите си. "Тези 210 милиона евро са 100% европейски средства и подлежат на контрол от ОЛАФ, от Сметната палата на ЕС и други институции. Притесненията ни са някой да не се опита да се качи на това влакче и да не се окаже, че имаме продукция, достойна за рекордите на "Гинес". Ще има съвместни комисии в ЕС, които да докажат загубите", заяви Мирослав Найденов. Според него парите за краставиците може да тръгнат веднага, щом Европейската комисия отпусне 210-те милиона евро за компенсации.



Заплаха



"Труд":

Заплашиха Георги Първанов с "най-лошото"



Телефонна заплаха срещу президента Георги Първанов е получена на тел. 166 в РПУ в Димитровград минути преди той да пристигне за научна конференция в града, съобщиха за сайта Haskovo.info от Областната дирекция на МВР.

В 10:35 часа се е обадил мъж с ромски акцент. Той заявил: "Очаквайте най-лошото за президента". Обаждането е било от уличен телефон срещу сградата на общината. Точно на това място Първанов участва в конференцията "Светът на българина през 20 век".

След приключването й държавният глава трябваше да отиде пеш до историческия музей в града, но програмата бе променена в последния момент и Първанов бе откаран с автомобил.



Избори




"24 часа":

Борисов: Президентският пост изобщо не е нужен на ГЕРБ




Президентският пост изобщо не е нужен на партия ГЕРБ, този пост ще ни дойде в повече. Това съобщи пред Нова телевизия министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът допълни, че ГЕРБ имат достатъчно власт и по никакъв начин президентският пост няма да им помогне на работата. „Нашата цел са местните избори", посочи Борисов. Като основен противник на ГЕРБ в предстоящите избори той назова БСП.

„Когато бях кмет имах най-големите шансове да се кандидатирам за президент." "Аз останах кмет, за да си довърша ангажиментите". Министър-председателят увери, че ще изкара мандата с правителството, за да довършат започнатото.

„За мен ще е удоволствие, ако вдигнем рейтинга на България за сметка на падащия рейтинг на ГЕРБ", каза Борисов по повод падащото доверие към правителството.



Делото "Белнейски"



"Стандарт":

Фани Белнейска: Лазар е убиецът




"След като изслушах всички факти, мога да кажа, че Лазар Колев е убиецът на дъщерите ни", това заяви Фани Белнейска, майка на Росица и Христина, след приключване на съдебния процес. Тя отговаряла уклончиво досега за вината на Лазар, защото искала да изслуша цялата информация. Майката чу просълзена и дадената от съда последна дума на Лазар. Той повтори преди присъдата, че е невинен и че иска да каже това на родителите на двете момичета, но отново не ги погледна в лицето. "Наблюдавах го през цялото време на процеса - той менеше непрекъснато своята емоция, но това е нормално за човек с недобра психика", каза още Фани.



На съд



"Монитор":

Съд за спукан силиконов бюст





Пластичните хирурзи да отиват на съд за спукан силиконов бюст, дефектен ботокс или ако пациент получи увреждане. Това предвижда новият медицински стандарт по пластична хирургия, който предстои да бъде публикуван в „Държавен вестник". „Пострадалият обаче ще може да съди своя доктор, ако бюстът или поправката на лицето са дали дефект до една година след операцията", коментира за „Монитор" началникът на Военномедицинска академия ген.-майор проф. Стоян Тонев, който е и член на комисията по изготвянето на документа. У нас в момента, няма нормативен документ, по който хирургът да се счита за виновен, ако вместо да отстрани дефект на пациента и да го разхубави, му нанесе вреди. Заради това делата и обезщетенията срещу пластични хирурзи на практика са нищожно малко и се водят по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс.



Булгартабак



"Труд":

Три световни гиганта се целят в "Булгартабак"



Три мощни стратегически инвеститора купиха тръжни документи за участие в конкурса за приватизация на Булгартабак до изтичането на крайния срок в 17,30 ч в четвъртък, научи Труд . Това са вторият в световен мащаб производител на цигари Бритиш американ табако , Джапан табако интернешънъл и Кореан табако груп . Преди 6 години ДПС препъна БАТ на финалната права за сдключване на сделка за Булгартабак . Японската и корейските компании се опитват да започнат производство в ЕС, за да избегнат плащането на високите вносни мита за своите цигари. Както Труд съобщи, точно тези три компании ...



Биоенергия



"24 часа":

Цветелина Бориславова сади слонска трева за ток



Слонската трева, или мискантус, е новият хит за производството на биоенергия в Европа. Бързо растящото растение с височина до 4 метра дава реколта от по 6 тона на декар. Първи опити за отглеждането му вече се правят и у нас. Банкерката Цветелина Бориславова, която активно инвестира в земеделие, ще произвежда мискантус във Видинско. Нейното инвестиционно дружество Си Ес Ай Еф започва отглеждането на растението в землището на с. Киряево, което е до сръбската граница. Наскоро е приключило засаждането на три масива с обща площ около 1100 дка, от които 450 дка са закупени, а останалите са взети ...

Източник news.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.