Пропускане към основното съдържание

Атаката срещу Sony засегна още 25 млн. потребителя

Хакерската атака срещу Sony придобива все по-плашещи мащаби, става ясно от ново официално съобщение на технологичната компания. Според него се е стигнало до принудително спиране на още една онлайн мрежа на гиганта - Sony Online Entertainment, в която има над 24.6 млн. регистрирани потребителя. Сред тях са и 23 хил. акаунта, чийто кредитни карти най-вероятно също са били откраднати, коментират от компанията.

Вече почти 2 седмици друга ключова мрежа на Sony - PlayStation Network - е спряна принудително заради хакерска атака, която изложи на риск личните данни на над 77 млн. регистрирани в нея потребители. Според официално изявление на компанията част от функционалността й трябва да бъде възстановена в рамките на седмицата, но това не означава край на риска за потребителите.

От Sony коментираха, че "няма информация за изтичане на информация за кредитни и дебитни карти на потребителите", но и не отрекоха категорично тази възможност. Сред компрометираната информация обаче има адреси, история с поръчките им, потребителски имена и пароли. PSN се използва за онлайн мултиплейър между собствениците на PlayStation 3 и PlayStation Portable, както и за стриймване на филми и мултимедия, за което потребителите плащат.

Sony Online Entertainment от своя страна е използвана за игри като EverQuest, Star Wars Galaxies и Matrix Online. В момента обаче мрежата е временно спряна, обявиха от Sony в понеделник. Заедно с откраднатата потребителска информация от понеделник, Sony вече е отговорна за едно от най-големите източвания на данни в историята.

SOE е отделна от PSN мрежа, но между двете атаки има прилики, коментираха от компанията. И в двата случая открадната информация е свързана с имена на потребители, имейл адреси и криптирани потребителски имена и пароли. Данните могат да бъдат използвани както за разпращане на спам до засегнатите потребители, така и за разпращането фишинг до тях (фалшиви писма, представени като мейли от различни институции).

Този път от Sony коментираха, че най-вероятно има компрометирани и номера на кредитни карти, които са откраднати от различна база данни спрямо тази на PSN. Преди седмица от компанията обясниха, че дори и да има кражба на банкова информация на потребителите й, то тя е криптиране и е трудно достъпна за хакерите. Този път от Sony не дадоха еднозначен отговор дали данните са криптирани или не.
Хакерите обаче са проникнали в "остаряла база данни от 2007 г.", обявиха от Sony. В нея има номера на кредитни карти на над 12.7 хил. потребителя, които са извън САЩ. Повечето от засегнатите клиенти на технологичната компания са в Австрия, Германия, Холандия и Испания.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.