Пропускане към основното съдържание

Ревност, гордост и предразсъдъци

Вижте от къде произтича ревността.
Ново проучване предполага, че ревността произтича от личностните разлики между мъжете и жените и невинаги се основава на горчив опит в миналото. По време на проучването са анкетирани 416 студенти от Ню Йорк в опит да бъде определено кой пол намира изневярата за по-стресиращо събитие. Повече от половината участници от мъжки пол споделили, че намират за травмиращо партньорката им да прави страстен секс с друг мъж. Същото се отнася за едва 24, 3% от участничките от женски пол в изследването. Мацките, от друга страна, имат много по-голям проблем с емоционалната изневяра, когато партньорът им има дълбока емоционална връзка с друга жена без това да включва секс.

Край на етикетите

Докато мъжете изглеждат по-загрижени за чисто сексуалните прегрешения на приятелките си, разликата в разбиранията не се дължи само на пола. Всичко е въпрос на емоционална интелигентност. Ако се доверим на стереотипите жените са по-емоционално интелигентни от мъжете и оттам следва, че те са по-склонни да простят изневяра. Прошката е израз на емоционална зрялост.
Мъжете от друга страна, обикновено се ръководят от егото си, така че да се чувстват на второ място за тях наистина е тежко. Самият факт, че партньорката им е била привлечена от друг мъж наранява егото и гордостта им и им е трудно да го простят. Мъжете, които са емоционално интелигентни пък, са по-малко засегнати заради гордостта си и повече се притесняват от възможността да изгубят половинката си.
Певицата от Girls Aloud Черил Коул прости на съпруга си Ашли Коул, когато й изневери с английска фризьорка. Според слуховете съпругата на Тайгър Уудс Елин Нордегрин също е на път да му прости, въпреки че е спал с повече от 10 различни жени.
Да обаче, суперсекси футболистът Кристиано Рондалдо не успя да прости на бившата си приятелка - модела Нерейда Галардо - когато му изневери с испанския футболист Серджо Рамос. Нито пък Ева Лонгория успя да прости на Тони Паркър.

Всеки за себе си

Личностните характеристики на всеки се различават, когато се сблъскат с ревността. Несигурните мъже и жени обикновено се държат по-собственически с половинките си. Всичко зависи от гените, модела на поведение, който си усвоила, характера и, разбира се, е въпрос на избор.
Освен това не ни се вярва, че е възможно да категоризираш реакциите на някого при изневяра или ревност от пола му. Би било страшно лесно - но уви! - те обикновено зависят от характера, темперамента и опита му в миналото.
И все пак в проучването има истина. В общия случай мъжете изпитват трудност да си представят как някой някога може да им изневери. Цялото им внимание е насочено към факта, че партньорката им е правила секс с друг мъж и често водят лична борба, за да се избавят от картините на тази сцена, които разиграват неволно в главата си.
Проучването е открило, че жените биха се притеснили по-скоро за емоционалното обвързване на партньора си, отколкото за това, че просто си е легнал с друга жена. Мацките се чувстват по-добре, ако всичко е било просто секс и не съществува емоционално обвързване.

Изгубено доверие

Стандартната реакция и на двата пола е „Как бих могъл/ла да й/му имам доверие отново?". Нормално е да се притесняваш за доверието помежду ви, защото на това се гради всяка връзка и то често ще ви създава проблеми в бъдеще.
Никой не иска да се изправи пред проблеми във връзката си, но идва момент, когато на всички ни се налага да го направим. Опитай се да общуваш открито с приятеля си и ако някога почувстваш, че той крие нещо от теб, говори с него за това. Не пренебрегвай инстинктите си. Довери ни се - не го наричат женска интуиция без причина ;-). 

Източник blife.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.