Пропускане към основното съдържание

Еврокомисар: ГМО не отговарят на критериите за качество и разнообразие

Еврокомисарят по селското стопанство и развитието на селските райони Дачиан Чолош заяви, че твърдо подкрепя традиционното селско стопанство, което произвежда качествена храна, различни продукти и естествено биоразнообразие – изисквания, които генетично модифицираните организми (ГМО) не могат да задоволят.

В интервю за румънския ежедневник "Адевърул", цитирано от EurActiv, Чолош се обяви срещу храната от ГМО, която не отговаря на критериите на потребителите за разнообразие.

EU farm chief: GM food meets no quality, diversity criteria

Dacian Cioloş : les aliments OGM ne remplissent pas les critères de qualité et de diversité
Еврокомисарят подчерта, че тази позиция е лична и човекът в Европейската комисия, който отговаря за ГМО, е комисарят по здравеопазването и потребителите Джон Дали.

Чолош заяви, че европейското селско стопанство не може да бъде основано на евтини продукти, независимо от разходите, тъй като ще бъде изгубено доверието на потребителите. Политиката на ЕС за ГМ-продуктите не трябва да засегне доверието, което европейските и световните потребители имат към европейските хранителни продукти, подчерта той.

Генетично модифицираните организми не са панацея за селското стопанство на ЕС или на Румъния, каза еврокомисарят, който е румънец. Според него ЕС не трябва да разчита толкова много на производството на ГМО, а по-скоро на разнообразието и качеството на местната продукция.

Все пак той подкрепя идеята фермерите да имат правото да избират какво да отглеждат, дори ако изборът включва генномодифицирани насаждения. Не трябва обаче да бъдат подценявани селскостопанските производители, които предпочитат традиционните посеви.
Миналия месец комисията по околна среда на Европейския парламент заяви, че държавите-членки трябва да имат по широки права при забраната за отглеждане на ГМО на тяхна територия.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.