Пропускане към основното съдържание

Токио: Сбъркахме, че крихме за радиацията

Правителството на Япония призна, че е държало в тайна най-малко 5000 замервания и оценки за разпространението на радиация след събитията в АЕЦ „Фукушима-1”. 

Това е направено, за да не се допусне появата на паника, съобщи пред журналисти Гоши Хошоно от щаба за ликвидиране на последиците от аварията, съветник на премиера Наото Кан.

„Тази позиция бе погрешна”, казва той. Съветникът на японския премиер увери, че занапред всичката информация за АЕЦ „Фукушима” ще бъде огласявана и разпространявана незабавно. 

По данни на японския печат след аварията в електроцентралата е станало ясно, че системата за събиране на данни за радиацията, излъчвана от местните АЕЦ, не работи ефикасно. 

Междувременно "Рейнбоу уориър" - флагманският кораб на "Грийнпийс", започна във вторник да анализира проби от морската вода край повредената АЕЦ "Фукушима-1" в Североизточна Япония. Това съобщи екологичната организация, предаде Франс прес.

Първите измервания, извършени южно от централата, целят да се установи доколко са заразени морската флора и фауна, както и да се прогнозират възможните последици за хранителната верига.

"Грийнпийс" напомня в комюнике, че японското правителство не е разрешило на организацията да води независим мониторинг в териториалните води на страната – до 12 мили или 20 километра от брега. Еколозите посочват, че са отправили към премиера Наото Кан молба да преразгледа решението си.

"Хората решително настояват за независимо изследване на нивото на заразяване и ясна, обективна оценка на потенциалните рискове за здравето", обясни цитиран от АФП експерт на "Грийнпийс", който се намира на борда на кораба. "Точно това сме дошли да направим", добави той.

От началото на април през запечатана впоследствие пукнатина в бетонна шахта в морето изтекоха близо 520 тона силно заразена вода от АЕЦ "Фукушима-1", разположена на около 250 километра от Токио.

Почти по същото време компанията оператор на централата ТЕПКО изхвърли в морето хиляди тонове слабо радиоактивна вода, събрани в повредените инсталации на АЕЦ.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.