Пропускане към основното съдържание

Експерт: България е в схемата на терористите

Според мен това е голям успех и се радвам, че стана така, заяви за Dnes.bg по повод убийството на Осама бeн Ладен Иван Бояджиев, експерт по сигурността в Столичната община. 

Могат да се поздравят американските специални служби. От моя гледна точка е много добре направено, голям успех, каза Бояджиев. 

Но оттук нататък трябва да се очакват много ексцесии, тъй като „Ал Кайда“ отдавна вече не е тази организация, която беше създадена навремето за един тесен кръг от чисти интереси.

От може би 2-2,5 години вече „Ал Кайда“ стана движение. Това означава по цял свят и под егидата на „Ал Кайда“ и от нейно име, без да участват самата „Ал Кайда“ и самият Бен Ладен, се извършиха много терористични актове по света. 

Така че сега вече „Ал Кайда“ ще им стане като знаме. Когато един такъв лидер бъде убит, особено убит, а не умрял, той става като фетиш за неговите последователи и няма да е чудно, ако стане дори малко по-тежка оперативната обстановка в света, смята експертът. 

България сме също в тази схема на терористите, тъй като отдавна вече работим срещу тях. Ето сега и в Либия изпратихме кораб. Колкото и да е неприятно да се говори, че ние не участваме във войната, щом като имаме кораб там, това е косвено участие. Това казаха и самите терористи още миналата година: всички държави, които поддържат нашите врагове, които за нас са уж приятели, са в обсега на нашите действия,  независимо дали участват пряко във войната, във военните действия или не. 

Говорейки конкретно за България Бояджиев каза, че покрай тези действия като участие в контингенти в разни войни, сега и в Либия, те ни откриха, те изобщо не се сещаха за нас, не знаеха кои сме ние. Не знаеха, че има България. Сега от известно време според мен се усеща напрежение в световната практика, каза експертът. 

Трябва да се живее спокойно, да се вземат мерки и и е нужно повишено внимание, препоръча Бояджиев. Той потвърди, че знае, че се взимат съответните мерки, без да уточни какви. 

Във връзка с информацията, че Айман ал Заухарири може би ще наследи Бен Ладен начело на „Ал Кайда“, Бояджиев каза, че за него личността на лидера не е толкова важна.

Дори и не се притеснявах, че Бен Ладен беше лидер, защото ако не е Бен Ладен, ще се намери някой друг. Важна е организацията от спящи клетки, какво ще правят, по кой път ще тръгнат.  За мен не е интересно в момента кой ще е лидерът, защото през  последните две години усещам, че повечето терористични групировки работят под егидата на „Ал Кайда“ а не самата „Ал Кайда“ и Бен Ладен, посочи експертът. 

Трябва да се отнасяме с внимание към тези моменти и да не се дърпаме, че сме независими и никой нищо не може да ни направи, каза Бояджиев. Самите американци отдавна вече ни предупреждават, че няма държава в света, да не говорими за ЕС, която да бъде изключена от тези моменти на терористични попълзновения. 

Трябва да се вземат допълнителни мерки за българите зад граница, а тук в България поне засега обстановката е спокойна, заключи експертът.


 Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.