Пропускане към основното съдържание

Отиде си Иван Славков

Бившият президент на БОК и БФС Иван Славков е починал тази сутрин в Правителствена болница, съобщиха негови близки.
Смъртта е настъпила вследствие на проблеми с белите дробове.
Иван Славков бе президент на БФС от 1995 до 2005 година, както и дългогодишен председател на БОК и член на МОК.
Той е роден на 11 май 1940 г.  По време на комунистическия режим в България сключва брак с Людмила Живкова, дъщерята на Генералния секретар на БКП Тодор Живков. Това е негов втори брак, след като първата му съпруга загива при самолетна катастрофа.
Назначен е за генерален директор на Българската телевизия през 1972 г. Той остава на този пост до 1982, след което е избран за председател на Българския олимпийски комитет (БОК).
През 1987 г. става пожизнен член на Международния олимпийски комитет (МОК). Зам.-председател е на Организационния комитет на двете кандидатури на София за домакин на Зимните олимпийски игри през 1992 г. и 1994 г.
През 1995 г. е избран за президент на Българския футболен съюз (БФС).
Славков е носител на званието "Доктор хонорис кауза" на Националната спортна академия (НСА) и е бивш член на комисията на ФИФА по организацията на Световните първенства. Професор е по спортен мениджмънт и социално управление към Киевския университет.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.