Пропускане към основното съдържание

Порт Варна – врата за кокаин към ЕС

Организирани престъпни групи може да се възползват от евентуалното влизане на България и Румъния в Шенгенската зона, сочи доклад за състоянието на организираната престъпност, публикуван от Европол.

В доклада за 2011 г. се посочва, че организираната престъпност се променя и започва да използва все по разнообразни методи. Групировките стават все по мобилни и действат в повече сектори, а интернет се превръща в ключов инструмент на организираната престъпна дейност.
Съществуват по-силни от всякога нива на сътрудничество между различните криминални групи, отвъд националните, етнически и бизнес различия, се посочва в доклада.

Нараства ролята на българските престъпни групировки в производството на амфетамин за Близкия Изток, се посочва в доклада. Производствени бази се появяват и в Западните Балкани, Кавказ и Близкия изток, включително Турция и Ливан, се посочва в доклада.

Наркотрафикът в Югоизточна Европа се е увеличил през последните години и балканските канали за трафик са станали по-разнообразни – пратките с хероин пресичат Адриатическо море, Гърция и продължават през България и Румъния към Централна Европа. Албания, Македония и Косово са важни логистични центрове за складиране и препакетиране на дрогата.
Формира се „Балканска ос” за трафик към Европейския съюз, част от която са Западните Балкани и Югоизточна Европа.
Престъпни групи могат да се възползват от влизането на България в Шенген
Нови транзитни центрове се формират в страни като Унгария, където се вливат няколко балкански и черноморски канали. Албански, турски и групи от бившия СССР търсят възможности за разширяване на интересите си в ЕС и могат да използват присъединяването на България и Румъния към Шенген, както и перспективите за падане на визите за някои страни от Западните Балкани, Украйна и Молдова, се посочва в доклада.

Влизането на България и Румъния в Шенгенската зона може да доведе до повишаване на незаконния трафик през двете страни и да измести потоците нелегални имигранти от Турско-гръцката граница. Това означава, че страните членки от Югоизточна Европа може да се нуждаят от допълнителна оперативна помощ, е заключението на Европол.

Турските каналджии ще използват възможностите за трафик на имигранти към ЕС през Черно море и чрез процъфтяващата турска диаспора в България, се посочва в доклада.

Посочва се, че предвид числеността на ромските общности в България и Румъния, влизането на двете страни в Шенген може да доведе до допълнително увеличаване на трафика на хора от ромски престъпни банди.

Най-активни в трафика на хора са нигерийски, румънски, албански, руски, китайски, унгарски, български и турски групировки. „Българските и румънските (предимно от ромския етнос), нигерийските и китайските групи са може би най-голямата заплаха за обществото като цяло“, пише в доклада.

България – транзитна точка за кокаин от Латинска Америка


Все по-голямо количество кокаин от Латинска Америка влиза в ЕС през пристанищата в Адриатическо и Черно море.

България се е превърнала в транзитен център за морски пратки от Латинска Америка. Кокаинът, предназначен за италиански престъпни групи, минава през Западна Африка, Турция и по балканските маршрути.

Черноморските пристанища Одеса, Констанца и Варна са сред транзитните или входни точки за кокаина от Латинска Америка, а Молдова е важен център за съхраняване и по-нататъшното му разпределение.
Либерализацията на търговията в региона и присъствието на вече установени международни престъпни мрежи са улеснили разширяването. В доклада се посочва, че групировки от Западните Балкани, са изградили свои бази в Латинска Америка, „увеличавайки печалбите си, набавяйки кокаина директно от производителя“.
Приемаме еврото – нарастват валутните фалшификации

Бъдещото приемане на единната европейска валута в България, Румъния и Литва може да доведе до увеличаване на производството и разпространението на фалшиви евро в тези страни, отчита Европол.

Италия, България и Колумбия са сред най-активните страни при производството на фалшива валута. Българските престъпни групи са замесени в производството на фалшиви евро.

Европол отбелязва, че производството на фалшивата валута вече излиза извън нелегалните цехове. Вероятно в резултат на световната икономическа криза, собственици и работници в легални печатници, се включват все по-често в тази незаконна дейност.

Българските фалшиви банкноти са от изключително високо качество. Мрежата за разпространението им обаче не е особено голяма, се казва още в доклада. Българските фалшификатори контактуват предимно с други българи, литовци, турци, румънци и албанци за разпространение на банкнотите.
В доклада на Европол се отбелязва още, че властите в България съобщават за увеличаване на измамите с банкови карти. Действащи лица са престъпни групи, познати досега с участието си в обири, кражби на автомобили, трафик на наркотици и разпространение на фалшива валута, привлечени от по-ниските санкции и усещането за по-малък риск.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.