Пропускане към основното съдържание

Парламентарна комисия ни "пусна" в Шенген

С 33 гласа "за" и само трима против Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент одобри доклад, който се обявява за незабавно приемане на България и Румъния в Шенген.

Той ще се гласува на пленарната сесия на парламента през юни, за да може да бъде разгледан от вътрешните министри на общността, които се събират в средата на същия месец в Брюксел.

Все още не е ясно дали темата ще бъде включена в дневния ред на заседанието, но докладчикът на парламента, португалският депутат Карлуш Коельо се обяви за бързо приемане на позицията на Европейския парламент. Мнението на парламента има само  консултативна стойност, но е задължително.

Последната дума е на правителствата на шенгенските държави, които трябва да одобрят приемането на България и Румъния с единодушие.

Вотът в парламентарната комисия беше очаквано положителен, но не означава непременно безпроблемно приемане от пленарната зала.

Още по темата

Гласуването в комисията в понеделник показа, че поправката, внесена от трима датски депутати, в която се изразява загриженост от нивото на корупцията в България и Румъния, има повече привърженици. 13 депутати я подкрепиха, а 22-ма гласуваха “против” въпреки призива на докладчика Коельо да се гласува с "не", тъй като подобни изисквания не са сред условията за влизане в Шенген.

"Аз се противопоставям на система, основана на "двойни стандарти", която е много строга към държавите кандидатки и много снизходителна към тези, които вече са в шенгенското пространство. Правилата трябва да са еднакви за всички", заяви Коельо.

Останалите предложения за неопределено отлагане на българския прием в Шенген бяха отхвърлени категорично от правната комисия и не бяха включени в окончателния текст.

"В моя доклад оценката, която правя е, че двете страни са готови да влязат незабавно. Разбирам опасенията на моите колеги и ги споделям, но тук не им е мястото", каза Коельо.

Следващата стъпка от парламентарната процедура предвижда гласуване в пленарна зала. Правилата на парламента позволяват внасянето на нови поправки, включително и преди самото гласуване.
Засега според докладчика в парламента има повече привърженици на разширяването на Шенген отколкото противници. Според унгарския премиер Виктор Орбан, чиято страна в момента председателства ЕС, обаче процесът е блокиран политически от няколко страни. Орбан не се ангажира с дата кога може да бъде взето решение на ниво страни членки.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.