Пропускане към основното съдържание

Шест мотива против увеличението на заплатите

Investor.bg събра на едно място основните мотиви на бизнеса, с които отхвърля предложението за ръст на минималното възнаграждение, обобщено от Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциация на индустриалния капитал в България.
Каквото и да било увеличение на минималната работна заплата би довело до последващ ръст в останалите нива на заплащане.Естествено е квалифицираният персонал да постави искане за увеличаване на възнагражденията си, след като заплатата на нискоквалифицирания персонал се вдигне с 12,5% (от 240 на 270 лв., бел. ред.). С други думи, ефектът от увеличението на минималната заплата ще бъде много по-голям и би се отразил върху всички останали възнаграждения, обобщават работодателите.
Всяка година работодатели и синдикати се договарят за минималните осигурителни прагове по икономически дейности. За голяма част от икономическите дейности в категория нискоквалифициран персонал са определени нива на минимални осигурителни прагове от 240 до 270 лв. Тези нива са пряко договорени от работодателите и синдикатите, и евентуално увеличение на минималната работна заплата на 270 лв. ще наруши договорения баланс чрез увеличаване на заплащането на определени категории персонал и изравняването, даже изпреварването в заплащането на по-квалифицираните групи персонал.
Като цяло бизнес средата у нас е влошена. Българският бизнес е задлъжнял, има банкови кредити, увеличени са лихви по тези кредити, увеличени са размерите на данък сгради и такса смет за предприятията, има над 20% лихви върху неплатените социални осигуровки. Увеличението на работната заплата ще бъде капката, която ще накара чашата да прелее. Тя ще причини фалити за бизнеса, който едва оцелява на ръба на обстоятелствата.
Намираме се в момент на преструктуриране на българската икономика и все още българският бизнес не е излязъл от кризата. Дори експортно ориентираните фирми все още не са достигнали предкризисните си нива на натовареност и приходи от продажби. Затова не е възможно при по-малко работа да искаме да бъде плащано повече на работниците.
Увеличението на минималната работна заплата постепенно ще доведе до съкращаване на персонала и ще повиши безработицата в страната. Ще се отрази и на сивия сектор. Тази естествена реакция също се предвижда от работодателите.
Не на последно място, минималната работна заплата е макроикономически показател, който е заложен с определен размер в бюджета на страната. Промяната в параметрите би следвало да доведе до промени в приходната и разходната част на бюджета. Такава съответна актуализация на бюджета за втора поредна година би била лош сигнал за чуждите инвеститори.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможност