Пропускане към основното съдържание

ГЕРБ изпревари президента с датата на изборите

Изборите за президент и местна власт да бъдат на 23 октомври, искат от ГЕРБ.

Предложението е било депозирано в Народното събрание в сряда следобед. Според чл. 84, т.4 от конституцията Народното събрание е компетентният орган, който насрочва изборите за президент.
Основният закон на държавата пък дава право на президента да определи датата на местните и парламентарните избори.

Така ситуацията с едновременното провеждане на изборите за президент и местна власт може да влезе в задънена улица, ако управляващите от ГЕРБ и президентът Георги Първанов не се разберат за датата.

Според Изборния кодекс, който самите депутати от ГЕРБ изработиха, държавният глава трябва да предложи дата за местните изборите 90 дни преди провеждането им. А парламентът да избере датата за президентския вот 75 дни преди избора.

Тоест, ако ГЕРБ решат да спазят собствения си закон, първо трябва да изчакат предложението на Георги Първанов.
Управляващите са категорични, че с действията си не прескачат президента.

„Не го прескачаме, защото по Изборния кодекс и по Конституция в единия случай дата се определя от Народното събрание, а в другия от президента”. Така заместник-председателят на групата на ГЕРБ Искра Фидосова обясни действията на партията.

„Двата органа трябва да си свършим работата. Президентът заяви, че ще изслуша всички парламентарни групи. Каза, че ще изчака Народното събрание да се произнесе, след което ще обяви с указ датата за местните избори. Което означава, че ние първи трябва да се произнесем”, допълни Фидосова.

От ГЕРБ обясниха, че не е в интерес нито на общините, нито на гражданите да се бави датата на изборите.

При консултациите при държавния глава, които се проведоха на 12 април, Георги Първанов обясни, че датата ще бъде уточнена допълнително.
Управляващите обмислят идеята две седмици преди провеждането на вота депутатите да излязат в отпуск, за да не отсъстват от пленарните заседания. Дали това предложение ще стане факт, ще се реши след консултации с останалите парламентарни групи.

Три дати за изборите към момента предлагат различните политически сили. ГЕРБ, „Синята коалиция” и Атака предлагат двата вота да се проведат на 23 октомври. ДПС си харесва 30 октомври, от БСП настояват датата да е 13 ноември. 

„За нас не е фатално датата на изборите да е 23 октомври. Добре е между управляващите от ГЕРБ и президента да се постигне съгласие. Едно едностранно решаване е отнемане на конституционни права на президента”, твърдят от БСП. 

Михаил Миков не беше убеден, че предложението на управляващите е съгласувано с Георги Първанов. „Не знам дали това решение е съгласувано с президента, за да не се влезе в един такъв конституционен спор”, допълни Михов.

Източник dnes.bg
тагове избори, местни избори, избори за президент

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.