Пропускане към основното съдържание

Спират парните котли на ТЕЦ "Брикел"

Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в Стара Загора започва извеждането от експлоатация на двата котела на ТЕЦ „Брикел“, съобщи МОСВ.

С решение на Министерския съвет котлите бяха оставени да работят до края на настоящия отоплителен сезон, за да се осигури отоплението на град Гълъбово.

В края на април заместник-министърът по околната среда и водите Евдокия Манева обясни, че собственикът Христо Ковачки е заплашен от рекордната глоба от 119 млн. лв., ако не върне на централния регистър квоти за 18 млн. лв.
Топлофикационното дружество е работило над разрешените 20 000 часа, които изтекоха през миналата година, и изразходваните в повече емисии.

В съобщението на министерството обаче се посочва: “ТЕЦ "Брикел" изпълни задълженията си по отразяване на годишните верифицирани емисии и предаването на квоти за предходната година, равняващи се на количеството верифицирани емисии до 30 април 2011 г. в Националния регистър“.

През март ТЕЦ "Брикел" внесе в Изпълнителната агенция по околна среда заявление за издаване на комплексно разрешително, за да може да възстанови дейността си. От МОСВ обещават да съдействат за бързото издаване на разрешителното, но това няма да стане преди края на август.
Според условията, които постави правителството за спасяването на котлите, ТЕЦ-ът трябва да има и работеща инсталация за очистване на серните газове. Така ще се гарантира експлоатацията на предприятието съобразно изискванията на екологичното законодателство. 

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.