Пропускане към основното съдържание

Той беше тероризмът!

Още когато в края на 90-те неговата радикална организация удари американските посолства в Кения и Танзания и уби 224-ма души (над 5000 ранени), саудитецът Осама бен Ладен влезе в топлистата на най-издирваните терористи. За главата му бяха определени 25 милиона долара.  

Името му обаче придоби други измерения с невъобразимата атака срещу Световния търговски център и Пентагона и замалко разминалия се удар по Белия дом. Сриването на кулите близнаци доведе до издигането на Осама и Ал Кайда до неочаквани висини. 

Той придоби образа на вдъхновител и покровител на всички ислямистки екстремисти и на истинско страшилище за Западния свят. Думата „тероризъм” стана невъзможна за използване, без до нея да се прибави Осама бен Ладен и/или „Ал Кайда”. 

Произходът на превърналия се в злодей №1 в света арабин не предвещава съдба на убиец на хиляди невинни хора. Роден през 1957 година като 17-о от общо 52 деца на мултимилионера Мохамед бен Ладен (отговорен за изграждането на  80% от пътищата в Саудитска Арабия), Осама има безгрижно детство. 

Смъртта на баща му през 1968 година (катастрофа с хеликоптер) прави тийнейджъра милионер, макар че богатството му е далеч по-малко от споменаваните 250 милиона долара.

Радикализирането на Осама идва в студентските му години в Университета в Джеда (учи за инженер), където попада под влиянието на консервативни учители и състуденти. Така постепенно приема фундаменталисткия ислям като защитна мярка срещу „упадъка, носен от Запада”. 

Практическата трансформация от милионерско синче в безпощаден бунтовник идва през декември 1979 година. Осама бен Ладен се присъединява към муджахидините в десетгодишната им битка със съветските сили в Афганистан. 

В процеса на тази битка той и неговите съмишленици са въоръжавани и тренирани от американското ЦРУ. Иронията на съдбата е налице само няколко години по-късно. 

След успешния край на войната срещу СССР Осама намира нов враг. Омразата е насочена към доскорошните помощници от САЩ. Поводът за гнева е разполагането на контингент от 300 хил. американски войници, в това число и жени, в Саудитска Арабия по време на войната в Персийския залив. 

За Бен Ладен присъствието на неверници близо до двата най-свещени за мюсюлманите градове (Мека и Медина) е богохулство. И отмъщението може да бъде само смърт. 

С много свои бойни другари той започва да изгражда мрежата си от джихадисти. Саудитска Арабия залага на съюза с Вашингтон и му отнема гражданството през 1994 година. Това праща Осама в Судан и впоследствие в Афганистан (януари 1996), където талибаните постепенно установяват железен ислямистки ред, точно по вкуса на Бен Ладен. 
По това време на името му вече са записани 2-3 атентата – в Световния търговски център в Ню Йорк през 1993-та, взривяването на кола бомба в саудитската столица Рияд и бомбената атака срещу американска казарма, убила 19 войници.
Демонстрирайки завидни организаторски качества, Осама бен Ладен успява да разгърне Ал Кайда и да изгради стабилна система за самофинансиране чрез инвестиции в чужбина и големи дарения от съмишленици.

Вече има и оформена идеология – Осама издава фатва (мюсюлмански религиозен указ) от името на Световния фронт за джихад срещу евреите и кръстоносците. В нея се казва повече от ясно – убийството на американци и техните съюзници е дълг на всеки мюсюлманин.

Набиращият популярност и кървава слава терорист заявява убедено: „Винаги ще убивам само американци, защото те избиват нашите братя. Другите народи няма да бъдат наша мишена”.
Само че тези думи олекват още с първите мащабни операции на Ал Кайда срещу американски посолства в Африка, където жертвите са предимно местни цивилни граждани, а не американци.

Така постепенно стигаме и до апогея на терористичната дейност на Осама бен Ладен. Изумяващият със своята прецизност и жестокост удар право в сърцето на САЩ на 11 септември 2001 година беше наистина съкрушителен и смразяващ за целия свят и вдъхновяващ за всеки радикален ислямист.

След 11 септември Вашигтон тръгна на поход срещу Осама. Започна войната в Афганистан, която още не е завършила. Но саудитецът все так успяваше да се укрива в пещери, в тайни бази в афганистанско-пакистанската пустош. А делата му дадоха тласък на поредица от атентати по цялата Земя. Европа, Северна Африка, Индия, Афганистан, Ирак и още много други точки по света започнаха да живеят в непрекъснат страх. А всяка бомба носеше печата на Ал Кайда и нейния лидер.

Сега, когато смъртта на Осама бен Ладен вече е факт, на всички ни се иска това да е преломният момент в борбата с терора. Но дали?

Определено Осама беше символ, беше водач. Но неговата оперативна роля отдавна е неутрализирана и въпреки това екстремистките нападения, подклаждани от религиозна омраза, продължават.

А и на хоризонта се появиха нови водачи, нови лидери. Почти всички са неизвестни за широката общественост, но такъв беше и самият Бен Ладен. Сега за последователите си той е мъченик. И като такъв образът му става вечно вдъхновение. 
Десет години по-късно американците (донякъде) получиха своето възмездие. Реалната опасност от появата на нов Осама обаче не е предотвратена. 

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможност