Пропускане към основното съдържание

Как точно е загинал Осама бен Ладен

Как точно е умрял Осама бен Ладен – информацията за смъртта на лидера на Ал Кайда на този етап е много малко и противоречива. Ясно е само, че се е открил огън срещу американските елитни спецчасти, пише електронното издание на Spiegel. 

Операцията започва във военновъздушната база Хази в Пакистан. Оттам са излетели три или четири военни хеликоптера към скривалището на Бен Ладен в Абонабад. На борда са елитни войници от "Team Six" на тюлените. Те пристигнали от Афганистан от базите в Джелалабад или Беграм. 

"Team Six" има почти митична слава според списанието National Journal. Те тренирали през април за операцията. Екипът бил подчинен директно на шефа на ЦРУ Леон Панета, който командвал операцията по нареждане на президента Обама, пише Guardian. 

Данните за броя на войниците, които участвали, варира значително в различните медии. Те били двайсетина души, съобщава Associated Press, позовавайки се на запознат с операцията вътрешен човек. Според New York Times обаче в нападението са участвали общо 79 войници. 

Комплексът на Бен Ладен е описан от живеещите наблизо като луксозен с „двуетажна вила“ върху голям терен. Възможно е да е строена специално за Бен Ладен, предполагат в тайните служби. 

Комплексът бил „с мащаби като за скривалище на важна личност“, казва сътрудник в правителството на Обама, чието име не се споменава. Около него имало по-малки къщи, магазини и прашни улици. 

Мерките за сигурност били впечатляващи. Има малко прозорци, зидове, високи пет и половина метра, и бодлива тел опасват сградите, разказва кореспондент на Spiegel. 

В комплекса се влиза през две врати, пазени от въоръжена охрана. Вътре отделните сгради също са разделени със зидове. Една от терасите е защитена от двуметрова стена, пише Guardian. 

Американските части атакували през нощта около 1,30 часа местно време. Въоръжени с уреди за нощно виждане те се спуснали по въжета между стените на комплекса.


Майкъл Шойер, основател и ръководител на закрития през 2004 година отдел в ЦРУ, специализиран в издирването на Бен Ладен, разказва, че не е изненадан от вида на скривалището. Голям комплекс в градска среда е предпочитаното скривалище от ръководителите в Ал Кайда, разказва експертът пред Guardian. „Холивудската версия с тичане от скала на скала и от пещера в пещера е безсмислица. Човек е най-уязвим, когато се движи“.
Експертът обаче е изненадан от „оскъдната охрана“. Това сочело, че Бен Ладен се е чувствал сравнително сигурно. Когато бойците му забелязали нападението, открили стрелба от покрива. Американските войници отговорили на огъня и проникнали в сградите. 

Бен Ладен не се предал без бой, тъй също стрелял срещу войниците, разказва американски военен, запознат с операцията. 

Бил убит в престрелката със спецчастите. Според CNN 54-годишният Осама загинал от куршум в главата. Според National Journal – от два куршума. Той бил застрелян в края на 40-минутната престрелка, съобщава New York Times. По последна информация от Белия дом водачът на терористите можело да бъде заловен жив, ако е имало възможност за това. 
Джон Бранан, съветник на президента Барак Обама по въпросите на тероризма каза, че спецчастите са били наясно, че ще има съпротива. Имало само „далечна възможност“ да бъде заловен жив. Бил убит, защото се противопоставил. 
Първо се говореше, че операцията е била „мисия за убиване“. В деня след събитието обаче Белият дом явно реши да коригира израза – вероятно и за да парира поне частично критиките на правозащитници срещу операцията. 
При операцията, освен Бен Ладен са убити още трима мъже и една жена. Предполага се, че един от мъжете е син на Бен Ладен, а другите двама са куриери. 
Жената явно е била съпруга на Бен Ладен. По положението на тялото й можело да се предположи, че е използвана за прикритие като „човешки щит“ от Бен Ладен или от сина му, казва Бренан. 

Други две жени са ранени в престрелката. В американските медии пише, че Бен Ладен „се прикривал зад жена“. 
При операцията няма загинали американски войници. Според информация на New York Times те са събрали много документи, които сега се проучват от ЦРУ. 
Все пак операцията не протекла съвсем по план – един от хеликоптерите паднал заради „механична повреда“. Войниците го унищожили, преди да изчезнат с другите хеликоптери.






Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.