Пропускане към основното съдържание

Приключени са шест проверки в общински фирми, две са дадени на прокуратурата

От началото на годината досега са приключени шест проверки на общински фирми, в момента се извършват четири. Това съобщи по БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че се проверява законосъобразността на процедурите, за изразходване на средства.

Фандъкова добави, че в прокуратурата са пратени данни за нарушения в Първа градска болница и "Егида" и уточни, че проверките не са кампанийни, а постоянни. "Няма несменяеми длъжности и няма застраховани от проверки, от санкции и наказания. Отговорността винаги е лична", поясни тя.

Вътрешния одит в общинската фирма "Екоравновесие", която трябва да се справи с проблема с бездомните кучета, също е открил нарушения и там е наредена специална проверка, каза още кметът на София. Йорданка Фандъкова уточни, че най-сериозната нередност във фирмата е, че са харчени средства без нейното одобрение.

В столичния градски транспорт също са открити нарушения, като основните са свързани с това, че по-голямата част от процедурите не са извършвани по Закона за обществените поръчки. Друго нередност е сключването на договори за ремонти и доставки на резервни части за определен обем средства, като в последствие обемът се увеличавали са изплащани по-големи суми.

Йорданка Фандъкова поясни, че общината има 20 дружества, над 1000 служители работят в централната администрация и още толкова в районните, като няма как да гарантира, че някой от тях не извършва нарушения.

За завода за боклук
Няма да има криза с боклука, каза Фандъкова по повод публикация на "Дневник" от 19 април, че строежът на завода за преработка на отпадъците ще се забави, а капацитетът на сметището в Суходол е пред изчерпване. Според кмета на София около сметта отново се завъртат политически интриги.

Фандъкова е категорична, че има стъпки и действия, които няма да позволят да се стигне до нова криза с боклука. Ставало дума за сепариране на отпадъците, по-масово рециклиране и намаляване на количествата депонирани отпадъци.

Според кмета на София изграждането на завода за боклук не се бави, документите за него се разглеждат от Европейската комисия, но за одобряването на такива сложни проекти е нужно време.

В отговор на въпрос, Йорданка Фандъкова обяви, че в общината има воля да се въведе плащане на такса смет според количеството изхвърлян боклук, но въпросът е как да се направи това. По въпроса работели и експерти от Министерството на околната среда и водите. Кметът на София поясни, че вече се подготвя реализирането на пилотни проекти в тази насока в някои райони на София.

За детските градини
Йорданка Фандъкова не скри, че все още не достигат места в яслите и детските градини в София, но през последната година броят на приетите е увеличен с 4500. Тя повтори, че електронната система за класиране може да не е идеална, но гарантира прозрачност и равнопоставеност.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.