Пропускане към основното съдържание

Брашното за хляба по стандарта "България" ще трябва да се внася

В страната има недостиг на брашно, което да отговаря за изработването на качествен хляб по утвърдения стандарт "България". Това съобщи пред Нова телевизия шефът на агенцията по храните Йордан Войнов.

Между 25 и 29 април агенцията е направила 1802 проверки и е издала 91 предписания. Административните нарушения са 52, а временно спрени са 3 обекта. Наложена е забрана за продажба на 104 кг продукти.

Очаква се тези, които ще работят по стандарта, да внесат качествено брашно, за да има повече
такъв хляб на пазара, прогнозира шефът на агенцията. Той уточни, че от 30 хлебопроизводители, кандидатствали за правото да прилагат стандарта, досега 10 са одобрени, 10 са в процес на одобрение и 10 са получили отказ.

Войнов съобщи, че агенцията е залята с предложения от браншови организации за въвеждане на стандарти и за други храни и даде пример с мармаладите и сладката. И в този случай, както и при лютеницата, стандартът ще бъде браншови, а държавата само ще оказва помощ.  Параметрите на стандарта за лютеницата се очаква да бъдат обсъдени на среща с представители на консервната промишленост в понеделник, каза Войнов.
Проверките в магазините и заведенията за хранене преди Великденските празници са постигнали дисциплиниращ ефект и нарушенията са намалели, каза шефът на агенцията. Пропуските са главно в магазини в големите градове, където напливът на потребители е по-голям. Основни пропуски са храни с изтекъл срок на годност, без етикет, без нужните здравни документи. Проверките ще продължат до Гергьовден.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.