Пропускане към основното съдържание

С промени в Закона за устройство на територията ще спират безразборното застрояване

Промяната на предназначението на територии и поземлени имоти да се извършва въз основа на влязъл в сила подробен устройствен план в съответствие с предвижданията на действащ общ устройствен план за същата територия. Тази промяна в Закона за устройство на територията предлага Николай Пехливанов, зам.-председател на парламентарната комисия по регионална политика и депутат от "Атака".

Целта е да се прекрати порочната практика на хаотично и безразборно застрояване на населените места, каза Пехливанов. "След 20 години хаос и работа на парче е време да внесем ред", допълни той. "Понеже липсва държавна инициатива за изработването на Национална устройствена схема, реших чрез промени в различни нормативни актове да принудим общините да изпълнят задълженията си и да изготвят общите си устройствени планове", добави Пехливанов. Към момента едва 30 от общо 264 общини имат актуални и работещи общи устройствени планове. 

Депутатът е внесъл и поправка в Закона за концесиите, с която планираните преди седмица правомощия общините да дават минералните извори на концесия, ще важат само след приемането на национална стратегия за развитието на сектора. "Първо беше застроено Черноморието, после се посегна на горите, сега поставяме под въпрос бъдещето на минералните извори и всичко това се дължи на липсата на дългосрочна стратегия за развитие на индустриите и градовете, затова правя предложението за промените в Закона за концесиите", обясни мотивите си Пехливанов. Той посочи, че не е привърженик на рестриктивните методи, но след две години работа се е убедил, че единствено ограничавайки правомощията на кметовете да се разпореждат с националните богатства, може да бъде защитен националният интерес.
"Всеки идва, действа на парче по проблемите, които са ежедневни или чрез които може да се извлекат дивиденти, и си отива от властта, а последствията са дългосрочни. Дълбоко вярвам, че успешното управление е това, което освен че решава ежедневни проблеми, начертава перспективите за следващите 10, 20, дори 50 години", каза Пехливанов. Така според него ще се спрат и злоупотребите на местно ниво, защото когато е ясно, че в западна София например няма да се развива индустриално производство, никакъв подкуп няма да е в състояние да прокара интересите на даден инвеститор.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.