Пропускане към основното съдържание

Бюджетът за март: Минимален излишък и орязване на капиталовите разходи

Минимален излишък от 8.6 млн. лв. е отчетен по консолидирания бюджет през март. Затова и общият дефицит за трите месеца от началото на годината се свива със същата сума до 741.9 млн. лв. (около 1% от БВП), показват данните на Министерството на финансите. За първото тримесечие на миналата година бюджетният дефицит бе 2.2 пъти по-голям - в размер на 1.66 млрд. лв., или 2.3% от брутния вътрешен продукт.

За обръщането от дефицит към излишък през март са допринесли едновременно по-високата събираемост на приходите и намаление на разходите спрямо първото тримесечие на миналата година. Увеличените приходи обаче идват заради високи цени и инфлация и в по-малка степен в следствие на нарастнали доходи и потребление, които да стимулират и възстановяването на икономиката. Спестяванията на държавата пък са постигнати основно от капиталови разходи, които обхващат държавните инвестиции и натрупването на запаси.

Увеличението на приходите е най-видимо при косвените данъци, като от ДДС в хазната са постъпили 1.165 млрд. лв., или 16% повече от миналогодишните постъпления за същия период.
Приходите от ДДС при внос обаче нарастват с 27.8%, докато тези върху сделки в страната само с 4.6%. Експертите от ведомството на Симеон Дянков обясняват тази разлика основно с поскъпването на суровия петрол на международните пазари.

Показателни за потреблението са резултатите от събраните акцизи. Постъпленията от този косвен данък, който се движи в пряка зависимост от потреблението са с 2% по-малки в сравнние с миналогодишните. При положение, че миналата година акцизите не бяха променяни, с изключение на минималното увеличение при горивата, това означава, че в България реално са консумирани по-малко горива и цигари, или домакинствата са си набавили тези количества в сивия сектор. Ръст на приходите от акцизи и то значителен - с 33% има само от алкохола, но теглото на тази група стоки е най-малко в сравнение с горивата и цигарите.

За сметка на това пък има по-лоши резултати при събираемостта на корпоративния данък и той е осигурил 546 млн. лв., или 1% по-малко от същия период на миналата година. Спадът се отдава на по-ниски печалби на компаниите от финансовия сектор, но Министерство на финансите вече допуска, че като цяло до края на годината ще събере по-ниски от прогнозираните приходи по този данък.

Данните за събрания през първото тримесечие плосък данък, който отразява нивото на доходите, показват нарастване с 1.2% до 495 млн. лв. В тази сума обаче влизат както платени данъци за миналата година след подаване на данъчни декларации, така и текущо удържани данъци от работодатели по възнаграждения от януари до март.

Нарастване на приходите със 142 млн. лв. 17.9% е отчетено и при социалноосигурителните вноски, но 106 млн. от този ръст се дължат на еднократната операция, с която личните партиди на работници от първа категориятруд (миньори, металурзи и др.) в предпенсионна възраст се преведоха от професионалните пенсионни фондове към общия бюджет на НОИ. Само 36 млн. за 3 месеца пък е осигурило увеличението на осигурителната тежест с 1.8 процентни пункта.

В разходната част е постигнато намаление на годишна база с 8% и за първото тримесечие на консолидирано ниво държавата е изхарчила 6.271 млрд. лв. Най-голяма икономия обаче е постигната от капиталовите разходи, които обобщават държавните инвестиции и натрупването на запаси. Общият размер на тези разходи е 406 млн. лв. при 773 млн. в края на март миналата година. Тази тенденция според експертите трябва да се следи с внимание, тъй като публичните инвестиции са едно от най-ефективните средства за стимулиране на икономиката, но биват жртвани при липса на реформи и натиск за социални разходи.

При текущите разходи също е отчетено намаление с 4.3% до 5.330 млрд. лв.

Справката за фискалния резерв на финансовото министерство пък показва, че в края на март размерът му е 4.7 млрд. лв., или 400 млн. лв. по-малко спрямо февруари, въпреки че бюджетът е на излишък за този месец.
От Министерство на финансите обясниха, че основната причина за това са субсидии към земеделските производители. Това са плащанията на единица площ и предстои средствата да се възстановят от Европейската комисия. По тази причина операцията е осчетоводени като плащане "под черта", а не като разход. Очаква се Брюксел да преведе тези средства към правителството до 45 дни и след това размерът на фискалния резерв ще се възстанови.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможност